Милановић одговорио Комшићу: Он паразитира на хрватском бирачком тијелу

Г.С.
Милановић одговорио Комшићу: Он паразитира на хрватском бирачком тијелу

ЗАГРЕБ - Хрватски предсједник Зоран Милановић оцијенио је у данас у Бечу да се Хрватска треба више укључити у политички процес у Босни и Херцеговини, а он је спреман разговарати с представницима трију конститутивних народа у БиХ.

Притисак чаршије

- Ја сам хрватски предсједник и мене занима не само статус Хрвата него стање у држави која је сусједна и која 1995. састављена на начин који није идеалан - рекао је Милановић. 

Додао је да су сада неки људи тврдећи како нема конститутивних народа јавно признали како крше Дејтонски споразум.

- Хрвати у Босни и Херцеговини нису мањина, али су у мањини и зато их се може лако злостављати. И то се догађа задњих 15 година, а у задње вријеме врло отворено и чак директно - рекао је хрватски предсједник те се осврнуо на политичку улогу члана предсједништва БиХ Жељка Комшића.

- Господин Комшић изабран је од једног дијела грађана БиХ, ја не мислим да су ти грађани бирали Комшића како би повриједили Хрвате, али Комшић мора бити свјестан свог политичког рада и политичког пута. Дакле он паразитира на хрватском бирачком тијелу и докле год се то не промијени, ситуација ће бити ненормална - рекао је Милановић.

Потврдио је да према Дејтону није замишљено да један народ бира два члана Предсједништва БиХ, што је према њему, коријен неспоразума. Дошло је вријеме када би требало сјести и поновно поразговарати о насталом стању, додао је, те изразио спремност да учествује у том процесу.

- Ја сам се чуо с Бакиром Изетбеговићем и позвао да дође у Загреб кад год жели. Надам се да ће доћи и да неће подлећи притиску чаршије и галами и приземним увредама - рекао је Милановић.

На питање хоће ли разговарати и са Жељком Комшићем, Милановић је рекао како жели разговарати с представницима трију конститутивних народа у БиХ.

- Они постоје - закључио је Милановић, преноси Аваз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана