Милановић: Неозбиљне изјаве о претварању дијела Херцеговине у пустињу

Срна
Милановић: Неозбиљне изјаве о претварању дијела Херцеговине у пустињу

БИЛЕЋА - Реализацијом пројекта "Горњи хоризонти" природно неповољан режим вода на том подручју постаће уређен и контролисан, а неозбиљне изјаве да ће због тога дио Херцеговине бити претворен у пустињу немају никакво стручно упориште, изјавио је данас Срни професор Перо Милановић из Београда.

Милановић је напоменуо да "Горњи хоризонти" нису никакав нови, већ друга етапа пројекта "Хидросистема Требишњице", осмишљеног шесдесетих година прошлог вијека, како би постао уређен неповољан, природни режим вода у источној Херцеговини, гдје су се смјењивале суше и поплаве, због привредне неразвијености региона, који ће тиме постати развијен.

"Није први пут да се помињу небулозе о претварању долине Неретве у Сахару због пројекта жГорњи хоризонтиж. Наравно да то нема никакво стручно упориште, што је доказано бројним пројектима и студијама", рекао је Милановић, коментаришући изјаву лидера СДА Бакира Изетбеговића да ће се дио Херцеговине претворити у пустињу због "Горњих хоризоната" и да је са хрватским премијером Андрејем Пленковићем договорио да заједно покушају да зауставе пројекат.

Милановић је напоменуо да је због сличних прича 2004. године стручна десеточлана комисија из Републике Српске и Федерације БиХ урадила студију, а издате су и водопривредне дозволе од тадашњих ресорних министарства из Сарајева за изградњу Хидроелектране /ХЕ/ "Дабар" и тунела Фатница - Билећа, на основу којих се ради на терену.

"жГорњим хоризонтимаж се мали дио вода из слива Неретве, односно Буне и Бунице, преводи у слив Требишњице да би се искористио за производњу струје у електранама жГорњих и Доњих хоризонатаж, а те воде се после, преко пумпне хидроелектране жЧапљинаж и ријеке Крупе враћају назад у Неретву", појаснио је Милановић, који је 20 година радио на пројекту "Хидросистема Требишњица", укључујући и "Горње хоризонте".

Професор је нагласио да ће се, супротно тим причама, захваљујући овом пројекту у сушном периоду чак побољшати природно стање и водни режим најнижих подручја у Херцеговини, све до Хутова Блата и низводно до ушћа Неретве у море.

"Предвиђено је да се мале воде Брегаве повећају у првој фази за један, а у другој за два кубика, што је неупородиво боље него сада у сушном периоду.
Сигурно ће се побољшати ситуација у Стоцу током суша када је најпотребније. Утицаће се донекле на Буницу, а на Буну врло мало, јер те ријеке имају своја сливна подручја", прецизирао је Милановић.

"Горњим хоризонтима" припада пројекат ХЕ "Дабар", који се састоји од бране "Пошћење", тунела Дабар-Невесиње, одводног канала кроз Дабарско поље, проширења тунела Дабар-Фатница и тунела Фатница-Билећко језеро, те прикључног далековода.

"Горњи хоризонти", осим ХЕ "Дабар", обухватају и изградњу хидроелектрана у Билећи и Невесињу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана