Милановић: Неке чланице НАТО-а не подржавају конститутивност у БиХ, неће им проћи

ГС
Милановић: Неке чланице НАТО-а не подржавају конститутивност у БиХ, неће им проћи

ЗАГРЕБ - Предсједник Хрватске Зоран Милановић данас је за хрватске медије изјавио да Хрватска неће потписати завршну декларацију на самиту НАТО због тога што „неке земље не желе пристати на спомињање Дејтонског споразума и конститутивности Хрвата“.

Новинари су Милановића питали зашто на сутрашњи самит не иде министар иностраних послова Гордан Грлић-Радман након чега је он неочекивано споменуо шта је заправо Хрватска тражила од земаља чланица НАТО-а у вези са БиХ.

- Неће бити проблем с Грлићем, биће један други проблем јер се још увијек договарамо око завршне декларације самита. У томе сам хтио помоћ њему и ХДЗ-у, али то морам радити сам, зато што је још један дан до завршетка, а неке државе никако не желе спомињање Дејтонског споразума и конститутивних народа у БиХ - рекао је Милановић, преноси Кликс.

Додао је да је то проблем о којем није говорио и да је тренутно у том смислу „5 до 12“ и да у том смислу мора разговарат с неким званичницима на самиту.

-У противном нећемо дати сагласност за завршну декларацију. То отворено сад говорим јер нас третирају као ситан кусур, дакле неко има проблем да се у завршној декларацији НАТО-а уопште спомене Дејтонски споразум и три конститутивна народа, као да је декларацију писала некаква невладина организација из Сарајева. У Загреб се не мислим вратити с тим и то је нешто у чему су ми могли помоћи Андреј Пленковић и Радман али они имају важнијег посла - рекао је Милановић.

Према ријечима хрватског предсједника, већ седам дана трају разговори о томе.

-Не шљиве нас пет одсто, према томе дошло је до нивоа предсједника државе, то само показује гдје смо отишли и какве планове за БиХ имају неки међународни кругови али то поред Хрватске неће проћи. Нисам ни мислио да ћу се тиме бавити, али то сад морам рећи хрватској јавности, у колико сутра буде комешања. Мислим да су они који се баве спољном политиком да су већ схватили након моје прве реченице о чему се ради – каже Милановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана