Милан Радовић: Инфлација ће идуће године грађанима појести једну до двије плате

Д. М.
Милан Радовић: Инфлација ће идуће године грађанима појести једну до двије плате

БАЊАЛУКА - Инфлација ће 2022. године "појести" једну до двије плате грађана у Републици Српској, а власт не чини ништа да сузбије ту инфлацију која је погубна по грађане, поручили су данас са конференције за новинаре високи функционери СДС и ПДП Милан Радовић и Јелена Тривић.

Тривић је оцијенила да је корупција државни непријатељ број један у Српској, истичући као посебан проблем јавна предузећа која су сва одреда губиташи.

- Та предузећа су високо политизована и у буџет годишње од дивиденде уплате око 25 милиона марака, уместо 150 до 200 милиона, што је поразна чињеница. У свим јавним предузећима имамо в.д.-ове који се држе да би испуњавали жеље комитета -рекла је Тривић.

Она је указала на лош стандард грађана због поскупљења.

- Синдикална потрошачка корпа је 1.954 КМ, а просјечна плата 1.026 КМ, што је такође поразна чињеница, јер показује да плата  покрива једва нешто више од 50 одсто синдикалне корпе - рекла је Тривић.

Она је истакла и да укупан дуг здравственог система износи преко милијарду КМ, као да да се за 30.000 радника не уплаћују доприноси.

Замјеник предсједника СДС Милан Радовић истакао је да власт води лошу економску политику.

- Имамо ситуацију неконтролисане инфлације. Она је увезена, не знамо како ће се кретати и то је опасно за грађане. Али Влада није донијела ниједну мјеру да се та инфлација ублажи. Свако то поскупљење, раст инфлације значи сиромашније наше грађане. Она ће да осиромаши грађане у 2022. години за једну до двије плате, јер је све шоакупјело, уље, шећер, брашно... - рекао је Радовић.

Према његовим ријечима, Влада је могла реаговати на два начина -  ограничавањем маржи што је теже или интервенцијом робним резервама, али оне као сто знате не постоје - рекао је Радовић.

Он је говорио о макроекономским показатељима који су, како је оцијенио, јако лоши у Српској у односу на ФБиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана