Михаиловић: Екипа Цивилне заштите Српске биће упућена у подручје погођено земљотресом

Срна
Михаиловић: Екипа Цивилне заштите Српске биће упућена у подручје погођено земљотресом

БАЊАЛУКА - Специјалистичка екипа Цивилне заштите Републике Српске која је стигла у Турску требало би да буде упућена у подручје које је погођено земљотресом, рекао је Срни генерални конзул БиХ у Истанбулу Синиша Михаиловић.

"Специјалистичка екипа Цивилне заштите Републике Српске стигла је у Анкару, након тога, колико знам, треба да буду упућени у подручје погођено земљотресом. Немам информацију у који ће тачно дио да иду, али претпостављам да ћу знати до сутра ујутро", рекао је Михаиловић.

Он је навео да ситуација у Турској, коју је погодило више разорних земљотреса, није добра - број погинулих расте из часа у час, а под рушевинама је велики број људи, цијеле породице.

Михаиловић је рекао да је према посљедњим подацима које је саопштио предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган више од 3.700 мртвих и више од 22.000 повријеђених.

"Проглашено је ванредно стање на три мјесеца у свих 10 провинција које су у зони потреса", рекао је Михаиловић и навео да је срушено више од 6.000 објеката.

Он је нагласио да је упућивање помоћи Турској из Републике Српске веома значајно.

"Предсједник Републике Српске Милорад Додик препознао је да је значајно да, осим телеграма саучешћа, пружи конкретну помоћ турском народу, да покаже да наш народ у Републици Српској саосјећа и да жели да помогне турском народу који је настрадао у јучерашњим земљотресима", истакао је Михаиловић.

Он је рекао да све спасиоце који долазе са стране на аеродромима у Турској људи дочекују уз велике аплаузе и љубе их. "То су слике које ће остати увијек у сјећању свима и њима овдје и нама, тим људима, нашим спасиоцима", додао је Михаиловић.

Он је рекао да је огроман број спасилаца из Турске и Европске уније и њихов превасходни задатак јесте да се откопају те рушевине и траже преживјели.

Према његовим ријечима, и даље се трага за држављанином БиХ Ангелом Пешевским под рушевинама зграде у којој је боравио у турском граду Малатија.

"Још немамо информације шта је са њим. Спасилачке екипе су на терену. У сталном смо контакту са Центром за обавјештавање Републике Турске и спасилачким екипама. Надамо се да ће све бити у реду, сви вјерујемо у њих", рекао је Михаиловић.

Он је додао да нема више информација о томе да је још неко од држављана БиХ под рушевинама или да је страдао.

Михаиловић је изразио наду да ће спасиоци из Републике Српске бити добро и здраво и да ће дати свој допринос.

"Надам се да ће број жртава бити све мањи, а број спасених све већи", рекао је Михаиловић.

Он је додао да је тло у Турској подрхтавало цијелу ноћ, те да је био земљотрес јачине 5,6 јединица Рихтерове скале, подјетивши да је јуче дато упозорење да 72 часа треба бити јако опрезан.

"Велика већина људи на угроженом подручју није спавала у својим домовима ноћас, већ су били у прихватним центрима, шаторима. Турска се ангажовала, и код нас је ангажован број за хуманитарну помоћ. У Истанбулу се на сваком ћошку скупља и шаље помоћ", рекао је Михаиловић.

Михаиловић је солидарност Турака упоредио са солидарношћу и хуманошћу које је народ Републике Српске показивао током поплава 2014. године.

Припадници Цивилне заштите Републике Српске оспособљени за помоћ у санирању штете од природних катастрофа данас су са аеродрома Маховљани у Бањалуци отпутовали за Турску коју је погодио разоран земљотрес.

Припаднике Цивилне заштите испратио је предсједник Републике Српске Милорад Додик, на чију иницијативу и одлазе у Турску.

Дијелове Турске и Сирије јуче ујутро погодио је земљотрес јачине 7,8 степени по Рихтеру.

Према посљедњим подацима Управе за катастрофе и ванредне ситуације, број жртава земљотреса у Турској повећан је на 3.703, а повријеђених на 22.286.   

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана