Мигрантима поклањају нашу земљу, а нама не дају ни близу

Ведрана Кулага
Мигрантима поклањају нашу земљу, а нама не дају ни близу

БИХАЋ, БАЊАЛУКА - Огорчени смо. Нама, који покушамо на све начине да се вратимо на огњишта, не дају, а сада тим мигрантима широке руке нуде српско село Липа за прихватилиште. Нећемо то допустити, јер су тамо још гробови наших најмилијих, иако смо одавно протјерани.

Испричао је то “Гласу Српске” Бошко Ромић чији корјени вуку из села Липа, а који тренутно живи у Бањалуци јер није успио да се врати у родно мјесто откако је рат завршен.

- Телефон стално звони. Пријатељи и некадашње комшије зову. То је село које је бројало око 200 становника, а тај регион више од 300 домаћинстава. У рату је све порушено, девастирано. Нису нам дозволили повратак. Ми смо то тражили, а они су тамо нека обавјештења качили по огласним таблама у Бихаћа са условима које нико није могао да испуни. Неки су отишли, али су се брзо вратили јер су их страшили, па и пуцали око кућа. Направљене су три куће, али су морали да оду јер не смију да живе тамо - рекао је Ромић.

Обновљена је, каже, само црква. И једни је објекат под кровом у селу.

- Огорчен сам као и многи. И то не само из Липе, него и околних мјеста јер то дио који граничи са петровачком општином. Свако осуђује ту намјеру и сада тражимо начин како да се то томе одупремо, како да обновимо куће. Све ће бити горе, а ја бих се први вратио да ми дају - рекао је Ромић.

Поред свега, често одлази на имање и брине о воћњаку.

- Иако нас нема тамо, нико и не помишља да прода, а камоли да дамо да се мигранти уселе. Остали су гробови тамо, борци су тамо сахрањени. Како то напустити? – упитао је Ромић који је рекао да ће тражити од Српске да им помогне да се врате на своје и обнове простор како не би зјапио празан јер од ФБиХ нема ни воље ни помоћи.

Градска скупштина Бихаћа дала је сагласност за формирање привременог центра за мигранте у српском селу Липа. Ради се, како је истакнуто, о 50 дунума земљишта са могућношћу прикључка струје и воде, које се налази између Бихаћа и Босанског Петровца. Градоначелник Шухрет Фазлић рекао је да је давно предложена локација, коју међународне организације нису прихватиле због удаљености од града, те истакао и да можда ни сада неће у обзир узети понуђено, али да, као најоптерећенији град, морају тражити и нудити нека рјешења.

- Сада су на потезу надлежни и они који имају новац - рекао је Фазлић и додао да Вучјак остаје као камп до формирања новог прихватног центра.

Против одлуке града Бихаћа је и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик који је поручио да ће се представници Српске томе супротставити.

- То је перманентно настојање бошњачке политичке елите да проблем ријеши баш тако, скривајући одговорност за смјештај миграната - рекао је Додик и додао да је видљиво да је мигрантска криза на врхунцу те поновио да је то велики безбједносни проблем јер многи немају документе и не зна се ко су.

Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ већ је поднио кривичну пријаву Тужилаштву ФБиХ против Фазлића и предсједавајућег бихаћке скупштине Давора Жупе како би онемогућио извршење кривичног дјела спречавања повратка у ФБиХ. Предсједник Одбора Ђорђе Радановић изјавио је Срни да ће се Срби организовати и спријечити да мигранти стигну у село Липа.

Из Делегације ЕУ у БиХ до закључења овог броја “Гласа Српске” нису стигли одговори да ли је за ЕУ сада прихватљива локација Липа.

Одредиште

Министар безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драган Мектић изјавио је у Бечу да БиХ неће дозволити да буде крајња дестинација миграната и позвао ЕУ да хитно донесе приједлог рјешења за ову кризу. На министарској конференцији Салцбург форума, Мектић је рекао да се упркос максималном ангажману надлежних институција и организација, ситуација на терену константно усложњава, посебно у локалним заједницама гдје се налазе прихватни центри.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана