Мигранти стварају проблеме и шоферима

Ведрана Кулага
Мигранти стварају проблеме и шоферима

Бањалука - Мигранти који већ мјесецима бораве на подручју Унско-санског кантона у БиХ покушавају на све начине да пређу границу и да се домогну Хрватске, а тако и Европске уније, а неријетко се одлучују да се “пришлепају” возачима камиона и аутобуса, ризикујући животе.

Највише таквих ситуација забиљежено је на граничним прелазима Изачић и Велика Кладуша, који се налазе између БиХ и Хрватске, а према подацима Граничне полиције БиХ, десетине миграната покушале су само од почетка ове године да се на тај начин домогну ЕУ.    

На међународном граничном прелазу Изачић граничари су у 2019. години у четири случаја евидентирали 20 држављана високог миграцијског ризика који су покушали да илегално изађу из БиХ, сакривши се у теретна моторна возила, односно у приколицу, вучно возило или испод шасија теретног моторног возила.

Број откривених миграната и случајева у 2019. години је, како су нагласили у Граничној полицији, прилично једнак броју у претходном периоду, што подразумијева, додали су, да није дошло до повећања броја откривених случајева или миграната који на сличан начин покушавају да илегално пређу границу БиХ. На међународном граничном прелазу Велика Кладуша у овој години није још било евидентираних случајева. Мигранти су се прошле године, с друге стране, у два случаја сакрили у подвозје аутобуса, што су пријавили возачи. У првом случају су откривени држављанин Либије и држављанин Алжира, а у другом два држављанина Сирије и држављанин Либије.

Близак сусрет с илегалним мигрантима на граничном прелазу Изачић је концем прошле године имао професионални возач С. С. из Републике Српске, који је ишао по робу у Хрватску. Два мигранта су, како је испричао, успјела да му се подвуку под приколицу док је завршавао папирологију на граничном прелазу.

- Кад сам завршио с тим и наставио према хрватској страни, зауставили су ме њихови службеници, рекли да изађем из камиона и показали шта имам испод приколице. Када сам видио, изгубио сам се и, нажалост, мој случај није једини. Знам још колега које је задесила иста мука. Ни криви ни дужни можемо добити велике казне јер је увијек стрепња како да им докажемо да су мигранти покушали да нас искористе. Ова мигрантска криза мора бити ријешена јер, између осталих, ми морамо да бринемо да нам се баш ово не деси, а што је још горе, неки њихови покушаји прелазака на овај начин могу бити кобни за њих - испричао је овај професионални возач.

У Граничној полицији БиХ тврде да су гранични прелази Изачић и Велика Кладуша довољно освијетљени и да су о свим случајевима информисани тужиоци надлежног тужилаштва који су утврдили да нема елемената кривичног дјела и да возачи не сносе кривицу за покушаје илегалних прелазака границе.

- Илегални мигранти предати су Служби за послове са странцима БиХ или враћени у прихватне центре у Бихаћу. Обавеза службеника Граничне полиције БиХ у случајевима контроле возила којима се превозе илегални мигранти је да утврде евентуалну укљученост превозника у незаконите радње те су обавезни да, ако постоји индиција да је превозник на било који начин укључен у извршавање кривичног дјела или прекршаја, поступају у складу са Законом о кривичном поступку БиХ или са Законом о прекршајима БиХ с циљем утврђивања чињеница  - закључили су у Граничној полицији.

На територију БиХ лани је ушло више од 25.000 миграната, а иако је њихов прилив смањен у протекла два мјесеца, постоји бојазан да би се ситуација поново могла закомпликовати с прољећа. БиХ је, за већину пристиглих миграната из високо ризичних земаља, била само транзитно подручје на путу ка крајњем циљу, односно ЕУ, али је добар дио њих остао на подручју Унско-санског кантона у прихватилиштима која су опремљена за њихов смјештај.

Станице

Илегалних миграната све чешће има и на територији Републике Српске, а само у петак на подручју Полицијске управе Мркоњић Град пронађено је 11 илегалних миграната.

Ријеч је о четири држављанина Марока, три држављанина Алжира, два држављанина Саудијске Арабије и по један Авганистанац и Сиријац, који су откривени на транзитном путу. Број миграната је посљедњих дана повећан на подручју Бањалуке и Градишке, а грађани их посебно срећу у непосредној близини аутобуске и жељезничке станице у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана