Мигранти који долазе у БиХ желе ту и да остану

Срна
Мигранти који долазе у БиХ желе ту и да остану

БЕОГРАД - Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић сматра да илегални мигранти који долазе у БиХ, желе ту и да остану, процјењујући да их у БиХ тренутно има близу 20.000.

"Бојим се да су циљеви много опаснији него што их ми можемо замислити. Мене то подсјећа на деведесете и када је Бил Клинтон замрзнуо све конфликте на Блиском истоку и повукао војску и отворио фронтове на Балкану", рекао је Галијашевић за "Спутњик".

Према његовим ријечима, такозвана балканска мигрантска рута која почиње у Турској, преко Грчке, Албаније, Косова, Србије, завршава се у БиХ.

Галијашевић сматра да је даљи пут према европским државама, то јест маршрута којом се из Бихаћа мигранти пребацују у Трст, па одатле ка Француској и Немачкој - готово немогућа.

Он је навео да је мали број оних који успију у тој намјери том трасом, јер је општепознато да Хрватска и Словенија своје границе чврсто држе по контролом.

Галијашевић оцјењује да се у БиХ чак осјећа и нека "завјера ћутања" која долази из Сарајева. Он тврди да БиХ ни не покушава да се обавијести о појединим лицима код њихових матичних држава, то јест о биографијама са којима су ти људи кренули из своје државе.

"Оно што ми видимо јесте да је реч о младим људима који су агресивни, да се крећу и понашају као војници и да имају неколико мобилних телефона и платних картица, али да немају уредна лична документа. Дакле, пођу од Турске, а застану у Бихаћу или Тузли, а прошли су поред Бугарске и Румуније, које су у ЕУ и имају флексибилнији режим преласка границе. То би им било једноставније него прећи из БиХ у Хрватску, па одатле ући у земље ЕУ", констатује он.

Галијашевић тврди да уз повратнике са сиријског ратишта и већ испоручене специјалце из Гвантанама, које је БиХ примила да их ресоцијализује, и уз чињеницу да нема пуне контроле улазака лица у БиХ - ствари "не могу бити добре".

"Чињеница је да у земљу улазе лица која нису мигранти, већ им тако тепамо, а када се на то дода да још више од 260 наших људи треба да се врати у земљу са ратишта, гдје су заробљени, онда се види који проблем постоји у БиХ", рекао је Галијашевић.

Он сматра да власти БиХ нису говориле истину кад је ријеч о овом проблему и кад су увјеравале да је само 150 људи из БиХ тамо, од тога 100 жена.

"Спутњик" подсјећа да је и њемачки лист "Велт" пренио процјену да 12.000 миграната тренутно живи у региону Балкана, а око 7.000 само у БиХ.

Према интерном извјештају Европске комисије, на који се "Велт" позива, доласци миграната у Грчку настављају да се повећавају. Ове године их има 37 одсто више него у односу на претходну, када их је било 57.182. Тренутно у камповима на острвима има 35.630 миграната више него 2016. године.

Упозорење да се обнавља балканска мигрантска рута "Велт" је изнио неколико дана пошто је Макрон упозорио да је БиХ "паклена машина", наводећи као главни разлог повратак џихадиста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана