Мигранти и по 20 пута дневно покушавају да уђу у БиХ

Ведрана Кулага Симић
Мигранти и по 20 пута дневно покушавају да уђу у БиХ

САРАЈЕВО - Мигранти не престају да задају главобољу надлежнима у БиХ, посебно у Унско-санском кантону и на источној граници, а колико су појединци истрајни у настојању да се дочепају њеног тла, које им је пречица до ЕУ, потврђују подаци граничара који у току дана и по више од 20 пута поједине групе региструју и враћају на другу страну.

Министар безбједности БиХ Селмо Цикотић тврди да су активности које су у посљедње три седмице предузете дале ефекат на смањењу броја улазака миграната у БиХ те да је, према извјештају Граничне полиције БиХ, осјетно смањен број миграната који улазе и број оних који, према споразуму о реадмисији, буду враћени на десну обалу Дрине, односно у Србију.

Цикотић је нагласио да је од представника Граничне полиције чуо и да они поједине мигрантске групе у току дана 20 и више пута региструју и враћају с једне на другу границу, што овај посао чини напорним и одговорним.

Такви случајеви су углавном забиљежени у Зворнику јер је подручје тог града тренутно простор гдје највише улазе мигранти, посебно ноћу.

То су за “Глас Српске” потврдили и у Граничној полицији БиХ.

- Када не успију да прођу на једном подручју, односно на једној тачки, они покушавају на другој. То су те њихове игре. Покушаваће све док не успију, односно све док не нађу неку другу, повољнију руту - истакао је начелник кабинета директора Граничне полиције БиХ Радиша Самарџија.

БиХ је, подсјетио је, посљедња дестинација која мигранте дијели од тла ЕУ.

- Знају да не могу више калкулисати. Ако су дошли овако близу циља, они знају да морају покушати на све начине да се домогну циља. Ово увелико отежава рад наших службеника, али то је свакодневица. Знали смо да их одвратимо на једној тачки, а они се појаве на другој - истакао је Самарџија.

Осим Зворника, покушаја има, али у мањем обиму, и код Фоче и Требиња.

- Зворник и Бијељина су им тренутно најинтересантнији. Даље низ границу су углавном планински предјели и неприступачнији је терен, за разлику од равнице око та два града. Могу да прегазе и ријеку Дрину на неком дијелу, док још није набујала. Послије ће бити теже, тако да користе и овај сушни период - закључио је Самарџија.

БиХ је за већину миграната пристиглих из високоризичних земаља, била само транзитно подручје на путу ка крајњем циљу, односно ЕУ, али је добар дио њих остао на подручју Унско-санског кантона у прихватилиштима која су опремљена за њихов смјештај, а сваки дан службе биљеже прилив нових миграната који на све начине покушавају да уђу у Хрватску.

Иако се недавно причало да је све договорено за затварање центара “Бира” и “Мирал”, то се није догодило, мада је трајни закључак тамошњег штаба за праћење мигрантске кризе. Српски повратници, с друге стране, негодују због најава да ће камп у Липи бити проширен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана