Мигранте превозе и преко Саве

Ведрана Кулага
Мигранте превозе и преко Саве

Сарајево - Хиљаде миграната који су “заробљени” у БиХ на све начине покушавају да пређу границу и домогну се тла ЕУ, а прилику за зараду на мигрантској кризи све више види локално становништво па чак и у сливу ријеке Саве, који није један од главних рута.

То потврђују евиденције Граничне полиције БиХ, чија је једна од основних дужности, уз спречавање илегалних прелазака миграната у граничном појасу, и откривање и процесуирање особа које стичу противправну корист кријумчарењем особа преко територије БиХ.

Њихови подаци показују да се број откривених кријумчара, а самим тим и активности граничара стално повећава. Један од посљедњих случајева је евидентиран прије неколико дана, када су припадници Граничне полиције, у два одвојена случаја, спријечили кријумчарење 11 миграната из БиХ у Хрватску. На подручју Бихаћа, гдје тренутно борави највише миграната, спријечено је кријумчарење седам страних држављана, који су изјавили да долазе из Египта и Сирије, а налазили су се у аутомобилу “голф”, којим је управљао држављанин БиХ, док је на подручју Томиславграда спријечено кријумчарење четворо Иранаца, који су били у аутомобилу “голф”.

Нико од миграната није посједовао идентификациона документа, а против возача је најављено подношење извјештаја због кријумчарења људи, што је кривично дјело. Према подацима из Граничне полиције БиХ од почетка године је поднесено на десетине таквих извјештаја.

- Лишен је слободе већи број особа које су учествовале у кријумчарењу миграната преко територије БиХ. У првих девет мјесеци евидентирана су 52 дјела кријумчарења људи и четири дјела организовања групе или удружења за вршење кривичног дјела кријумчарење миграната. Лани је у истом периоду откривено 39 кривичних дјела кријумчарења људи и шест дјела организовања групе или удружења за извршење кривичног дјела кријумчарење миграната - истакао је за “Глас Српске” начелник кабинета директора Граничне полиције БиХ Радиша Самарџија.

Највише таквих покушаја, односно кривичних дјела, откривено је на подручју Зворника и Изачића, а забиљежени су при покушају илегалног уласка у БиХ и при покушају илегалног изласка из БиХ.

На питање да ли и колико граничари контролишу погранични појас између БиХ и Хрватске у сливу ријеке Саве, односно на дијелу између Дервенте и Српца, с обзиром на то да је ријеч о слабо насељеним селима, казали су да је тај дио у надлежности јединица граничне полиције Брод и Градишка.

- У првих девет мјесеци наведене јединице забиљежиле су четири случаја, односно кривична дјела кријумчарења миграната - рекао је Самарџија.

Тужилаштву БиХ су у првих девет мјесеци ове године за кривично дјело кријумчарење људи, како је додао, поднесена 52 службена извјештаја, док су за исти период лани поднесена 43.

Имајући у виду да се мигрантска криза у БиХ компликује из дана у дан и да би стање могло постати још горе када буде стављен катанац на неколико прихватних центара на подручју Унско-санског кантона, упућени истичу да би оваквих случајева могло да буде све више.

Акција “Ривер”

Радиша Самарџија је подсјетио да су у 2018. и 2019. години имали низ акција на пресијецању организованих криминалних група које кријумчаре мигранте. Један од најновијих примјера је акција “Ривер” из септембра ове године, у оквиру које је ухапшено пет држављана БиХ због постојања сумње да су кријумчарили држављане земаља високог миграцијског ризика из Србије, преко БиХ у Хрватску, Словенију и друге земље ЕУ. Документовано је кријумчарење најмање 315 миграната, којима су чланови организоване криминалне групе узимали по 1.000 евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана