Месић пријети војском у случају oтцјепљења Српске

ГС
Месић пријети војском у случају oтцјепљења Српске

ЗАГРЕБ - Бивши предсједник Републике Хрватске Стјепан Месић поново је подигао буру у јавности својом изјавом како би, у случају отцјепљења Српске од БиХ, званични Загреб требао одговорити слањем војске и пресијецањем коридора у Посавини.

Иако више није актуелан у политици, Месић често својим контроверзним изјавама подиже буру у региону, посебно у Српској, пише Српскаинфо.

Иако власт Републике Српске не помиње отцјепљење Српске од БиХ, већ инсистирају на поштовању изворног Дејтонског мировног споразума, Месић се дотакао теме отцјепљења.

Месић је гостујући на Н1 рекао да је у вријеме док је он био хрватски предсједник имао у плану да, у случају да је Милорад Додик расписао референдум о отцјепљењу Републике Српске од БиХовине, ангажује војску како би пресјекао коридор у Посавини.

На питање да ли је то савјетовао и садашњем хрватском предсједнику Зорану Милановићу, уколико би дошло до таквог сценарија, Месић је одговорио да је сам могао да извуче поуке из тога.

– Он је могао извући поруке из тога како сам ја водио Предсједништво и био предсједник. Међународна заједница ме је подржала и мени нико није приговорио за то што сам рекао. Ако желимо цјеловиту БиХ и ако неко жели разбити БиХ, ми би са УН, ЕУ и НАТО пактом морали одговорити да пресијечемо коридор и да се амбиције једном заувијек заврше – рекао је Месић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана