Мектић тражи да измјене изборног закона иду по редовној процедури

Срна
Мектић тражи да измјене изборног закона иду по редовној процедури

САРАЈЕВО - У наставку расправе о хитној процедури за разматрање Приједлога закона о измјенама Изборног закона БиХ, посланик СДС-а у Представничком дому парламента БиХ Драган Мектић затражио је да овај закон иде у редовну процедуру јер Срби нису конститутивни у Херцеговачко-неретванском кантону.

"На састанку у Бањалуци прије неколико дана заузет је став да се иде у редовну процедуру како би се омогућило Србима у Мостару да имају своју листу. Овако ће морати бити на листама СДА и ХДЗ-а", рекао је Мектић.

Након Мектићеве дискусије, шеф Клуба ДФ-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Џенан Ђонлагић затражио је получасовну паузу.

Предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Небојша Радмановић предложио је да током паузе клубови посланика одрже сједнице комисија.

Захтјев за разматрање Приједлога закона о измјенама Изборног закона БиХ поднијели су посланици Никола Ловриновић, Предраг Кожул, Борјана Кришто, Даријан Филиповић, Мијо Матановић, Адил Османовић, Сафет Софтић, Алма Чоло, Шемсудин Дедић, Халид Гењац, Нермин Мандра, Шемсудин Мехмедовић, Един Мушић и Денис Звиздић.

У приједлогу је садржано спровођење пресуде Уставног суда БиХ из 2010. године којом су суспендовани избори у Мостару.

Усаглашени модел измјена изборних правила за Мостар подразумијева избор 22 вијећника из шест изборних јединица на начин да Градско подручје Сјевер даје два вијећника, Стари град пет, Југоисток два, Југ два, Југозапад седам, а Запад четири. Са Градске листе бира се још 13 вијећника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана