Мектић одлучује између Станића и Ћулума

Дарко Момић
Мектић одлучује између Станића и Ћулума

Сарајево - Актуелни директор Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА) Перица Станић добиће највише оцјене од чланова Независног одбора Парламента БиХ и биће најбоље рангиран међу четири кандидата за директора, без обзира на то што је МУП послао званичну информацију одбору да је Станић у фебруару ове године испунио услове за пензију, открива “Глас Српске”.

Према тврдњама нашег извора блиског Независном одбору, чланови овог парламентарног тијела које спроводи комплетну конкурсну процедуру и ранг-листу успјешних кандидата шаље министру безбједности БиХ ставиће напомену да их је МУП РС информисао да је Станић испунио услове за пензију, али ће он бити најбоље рангирани кандидат испред директора Полиције РС Дарка Ћулума. Наш извор тврди да је то јасно из дискусија чланова одбора са ранијих сједница, али додаје да још није јасно да ли ће преостала два кандидата Горан Зубац и Жарко Лакета уопште бити на листи успјешних кандидата.

- Чланови деветочланог одбора сваком кандидату могу да дају од нула до стотину бодова, а да би кандидати били на ранг-листи успјешних морају да освоје најмање 50 одсто од укупног броја бодова, значи најмање 450 бодова. Уколико не освоје, не иду на ранг-листу успјешних, а из понашања бошњачких чланова одбора може се наслутити да Зупцу и Лакети сигурно неће дати високе оцјене, тако да је питање да ли ће њих двојица освојити по 450 бодова. То практично значи да би Мектић могао добити ранг-листу само са именима Перице Станића и Дарка Ћулума - објашњава наш извор.

Када је ријеч о условима за пензију, он додаје да Независни одбор не одлучује да ли неко треба да буде пензионисан и да то што је неко испунио услове за пензију није елиминаторни услов када је ријеч о процедури пред одбором.

- Одбор ће уз ранг-листу коју шаље министру безбједности навести да су кандидати доставили сву тражену документацију у складу са конкурсом, при чему одбор нема службену обавезу да утврђује да ли је неко испунио услове за пензију, јер је то посао послодаваца - објашњава наш извор.

Он прецизира да је одбор управо због анонимне пријаве у којој се наводи да су неки кандидати испунили услове за пензију прекинуо недавну сједницу и од надлежних институција тражио да им до 1. новембра доставе званичне информације о томе.

- Независни одбор има сједницу 4. новембра и послије те сједнице ће ранг-листу успјешних кандидата доставити министру безбједности Драгану Мектићу, а шта ће даље он радити, кога ће предложити за директора и шта ће и када ће Савјет министара одлучивати о томе, то апсолутно није ствар одбора - категоричан је наш саговорник.

Према његовим ријечима, Мектић ће сасвим сигурно поново предложити Станића за директора, али је велико питање да ли ће Савјет министара одлучивати о његовом приједлогу и много реалније је да ће одужити са именовањем или ће чак конкурс бити поништен.

Перица Станић и Дарко Ћулум јуче нису одговарали на наше позиве, а нико од чланова Независног одбора није желио да говори о предстојећој сједници и резултатима конкурса за директора СИПА.

Замјеник директора

Актуелном директору СИПА Перици Станићу мандат истиче 5. новембра и у року од мјесец дана послије тога мора да се врати у МУП, из којег је отишао на чело СИПА или да тражи од МУП-а да му продужи рјешење о екстерном премјештају.

- МУП РС је био обавезан да му изда то рјешење прије четири године, када је именован за директора, али сада то не мора да уради. Уколико не добије то рјешење МУП-а РС, Станића ће на челу СИПА замијенити његов замјеник Ђуро Кнежевић. Пошто је Кнежевић представник хрватског народа, могуће је да због тог сценарија хрватски министри у Савјету министара неће подржати његов поновни избор - објашњава наш извор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана