Мехмедагић двије године ван мандата води ОБА

Дарко Момић
Мехмедагић двије године ван мандата води ОБА

САРАЈЕВО - Генералном директору Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Осману Мехмедагићу Осмици прије тачно двије године истекао је четворогодишњи мандат на који је именован 19. новембра 2015. године, али он и даље руководи “тајном службом”.

Мехмедагић, његов замјеник Трифко Буха и главни инспектор Дамир Беванда, којима је такође истекао мандат када и Осмици, и даље су на функцијама, иако им није продужен мандат нити су именовани за вршиоце дужности, јер Закон о ОБА не познаје статус в.д.

Ситуација у вези са челним људима “тајне службе”, тврде саговорници “Гласа”, најбоље показује колико је БиХ накарадна држава. Они подсјећају да ОБА четири и по године ради по неуставном закону, јер је Уставни суд БиХ још 1. јуна 2017. године прогласио неуставним поједине одредбе Закона о ОБА. Посланик ХДЗ-а у Представничком дому Парламента БиХ и члан Заједничке парламентарне комисије за надзор над радом ОБА Предраг Кожул каже да стање у ОБА представља велики проблем који је у оваквој политичкој кризи нерјешив. Он додаје да је то питање остало у сјени актуелне политичке кризе, истичући да је јако тешко коментарисати било шта у вези са ОБА.

- Статус руководства ОБА и укупно стање у тој агенцији представља једно од горућих и најозбиљнијих питања у БиХ. Оно је потпуно незаслужено остало у сјени свеукупних политичких дешавања. У суштини, цијела та ситуација са ОБА кроз ове двије године је својеврсна генеза политичке кризе - каже Кожул за наш лист.

Према његовим ријечима, неименовање директора ОБА и његових најближих сарадника представља проблем какав је напросто незамислив у нормалним државама.

Дугогодишњи радник служби безбједности Неђо Влашки каже да је проблем што политика код нас има посљедњу ријеч у свему, истичући да се управо због тога дешава да се нико озбиљно не обазире на чињеницу да ОБА пуне двије године нема руководство “у мандату”.

- При томе је трагикомично да они који су за то најодговорнији, то и не крију. Лидер СДА Бакир Изетбеговић је јавно рекао да је Осмица његов избор, што би у свакој нормалној држави било шокантно, а само код нас се посматра као сасвим нормално - каже Влашки за “Глас Српске”.

Он додаје да је чињеница да Осмица када је именован за директора није испуњавао услове за ту функцију, истичући да су то касније показала сва дешавања у вези са спорним дипломама, али и да су они који су га именовали све то знали. Влашки истиче да се од одговорности не могу амнестирати ни “странци” под којима подразумијева најмоћније западне земље.

- Сви знамо да без прећутне сагласности САД нема именовања директора “тајне службе”, тако да је јасно да и за ово тренутно стање са правно недефинисаним статусом Осмице, а практично с њим на челу ОБА, постоји та прећутна сагласност - закључује Влашки.

Подсјећамо, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија рекао је раније да је Савјет министара 15. децембра прошле године обуставио процедуре избора генералног директора и његовог замјеника. Он је рекао да је то урађено усљед судских процеса који су покренути против директора ОБА Османа Мехмедагића. Поред тога, Осмици је 18. фебруара истекла безбједносна дозвола за приступ тајним подацима, што представља још једно неријешено питање у вези са његовим статусом.

Незаконитости

Шеф српских делегата у Дому народа и члан парламентарне Комисије за надзор над радом ОБА Средоје Новић понавља свој ранији став и каже да руководство ОБА “дефакто ради супротно уставу и закону”.

- Чак и да су именовани у складу са законом и да нема никаквих препрека у вези са дипломом директора ОБА, остаје чињеница да су поједине одредбе Закона о ОБА проглашене неуставним, а да измјене закона никада нису усвојене - каже Новић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана