Међу оптуженима и генерал Момир Зец

Небојша Томашевић
Међу оптуженима и генерал Момир Зец

ТУЗЛA - Против 15 особа српске националности Кантонално тужилаштво Тузланског кантона подигло је јуче оптужницу која их терети за злочин против човјечности и цивилног становништва.

Ово је "Гласу Српске" потврдила портпарол овог суда Јасна Суботић не наводећи имена оптужених, јер, како каже, оптужница још није потврђена.

- О именима не можемо говорити док се оптужница не потврди, а међу оптужнима су високи званичник и некадашњи посланик у Народној скупштини РС и високи функционер ВРС - рекла је Суботићева.

"Глас Српске" сазнаје да је ријеч о бившем народном посланику  Драгомиру Керовићу и пензионисаном генералу ВРС Момиру Зецу.

Зец је био командант Мајевичке бригаде источнобосанског корпуса ВРС и против њега је тузланско тужилаштво 2007. године поднијело кривичну пријаву због сумње да је починио ратни злочин, злочин против човјечности и повреду закона и обичаја рата.

Остали оптужени су мјештани локалних села око Кораја, који су били и јединицама ВРС тог краја.

Према наводима оптужнице, сви они се терете да су током 1992. године, као припадници Војске Српске Републике БиХ, извршили напад на небрањено село Корај у општини Лопаре и том приликом убили најмање 57 мјештана и протјерали цјелокупно муслиманско становништво.

Приликом  уласка српске војске у Корај, додаје се, мјештанима муслиманске националности је речено да могу мирно напустити своје куће и отићи на сигурно, а када су кренули, многи су убијени и одведени у логоре.

- Један број мјештана затворили су у сабирне центре, а потом их заточили у логору Батковић код Бијељине. Осим тога,  сумњиче се да су запалили три yамије и уништили бројне пословне објекте и куће у мјесту - наведено је у оптужници.

У овом предмету је покренута истрага против 89 особа, након чега је за десет обустављена, јер су у међувремену умрли, док против 63 особе нису нађени докази о почињеном казненом дјелу, навели су у тузланском тужилаштву.

Суд БиХ

Тузланско тужилаштво предало је оптужницу против 15 особа српске националности на потврђивање Кантоналном суду у Тузли, али се очекује да се тај суд прогласи ненадлежним, како би случај преузео Суд БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана