Медицинарима у Болници “Србија” искуства колега пресудна: Не смијемо поновити грешке из Италије и Шпаније

Милијана Латиновић
Медицинарима у Болници “Србија” искуства колега пресудна: Не смијемо поновити грешке из Италије и Шпаније

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Искуства колега из Србије, Италије и Кине главне су нам смјернице у припремама за борбу против вируса корона о којем знамо веома мало, а како нас не би задесио италијански и шпански сценарио, грешке у корацима не смије бити.

Истакли су то љекари Болнице “Србија” у Источном Сарајеву који за 27 дана, колико траје борба против вируса корона у Српској, нису имали ниједног позитивног пацијента. Иако пошаст звана “ковид 19” још није закуцала на њихова врата, пуне руке посла имају два инфектолога и остали запослени на Одјељењу инфектологије. До сада су прегледали неколико десетина пацијената из сарајевско-романијске регије који су имали позитивну епидемиолошку анамнезу или контакт са особама позитивним на вирус.

- Ситуација се мијења из часа у час. Чекамо резултате брисева које смо послали у Институт за јавно здравство у Бањалуку и надамо се да позитивних неће бити. До сада смо тестирали углавном суграђане који су допутовали из Србије, Хрватске, Сјеверне Македоније, омладинце који су стигли из Италије и младића који се вратио са школовања из Америке - рекла је за “Глас Српске” специјалиста инфектологије у Болници “Србија” Љиљана Салата нагласивши да за сада све држе под контролом.

Она је истакла да од љекара из Србије и региона, са којима су стално у контакту, добијају смјернице те да уче из њихових искустава.

- О вирусу знамо веома мало. Конкретну терапију за лијечење обољелих немамо. Користи се симптоматска терапија, а како ће се тај лијек показати, зависи од пацијента до пацијента - рекла је Салата.

Додала је да се у овој великој борби љекари ослањају једни на друге и дају све од себе да поштујући Хипократову заклетву раде најбоље што могу.

- Не смијемо заборавити колеге микробиологе, јер без њих нема резултата тестова, они су веома значајна карика - поручила је Салата.

Као и сви други широм Српске који ових дана у бијелим мантилима стоје на бранику одбране од вируса, и љекари у “Србији” су под великим стресом јер непрестано брину за пацијента којег прегледају и узимају му брис, за себе јер ако се заразе, обољеле неће имати ко да лијечи, а онда и за своје породице, јер сваки одлазак кући прати страх да најмилијима не донесу “ковид 19”. Концентрација у послу, а посебно приликом облачења заштитне опреме за њих је пресудна.

- Заштитна опрема подразумијева скафандер, каљаче, заштитну маску, визир или наочаре и дупли пар рукавица и постоји посебан протокол како се облачи. Колико је све то озбиљно, потврђује чињеница да се никада нико од нас не облачи сам те да процес траје око 20 минута - истакла је Салата и појаснила да колеге међусобно воде рачуна да, док се облаче, не направе грешку у корацима која би могла бити кобна за њихово здравље. У заштитној опреми, додаје Салата, проведе и неколико сати дневно, а скинути све то са себе, каже, права је умјетност.

- Ако прескочите само један корак, у проблему сте - казала је она.

За запослене на овом одјељењу вршилац дужности директора Болнице “Србија” Небојша Шешлија има само ријечи хвале. С поносом истиче да љекари и медицинско особље одлично раде свој посао упркос притиску јер је борба с непознатим вирусом неизвјесна.

- Имамо само два инфектолога. То је за сада довољно, а у приправности су и љекари са других одјељења. Адаптирали смо старо одјељење пулмологије и прилагодили за пријем пацијената којима затреба болничко лијечење. На тој локацији имамо 45 кревета. На располагању имамо пет респиратора - рекао је Шешлија додавши да тренутно имају довољно заштитне опреме, али да ће им помоћ бити потребна ако ситуација буде тежа.

Пензионери

Небојша Шешлија каже да су им се пензионисане колеге љекари ставили на располагање и дали до знања да могу рачунати на њих.

- За сада нема потребе да их ангажујемо, али охрабрује чињеница да знамо да се имамо на кога ослонити ако буде потребно - рекао је Шешлија. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана