Медицинари у Болници Градишка о изазовима које пред њих ставља “ковид 19”: Све нам је ново, али не посустајемо

Милијана Латиновић
Медицинари у Болници Градишка о изазовима које пред њих ставља “ковид 19”: Све нам је ново, али не посустајемо

ГРАДИШКА - Медицинари у Болници Градишка подигли су бедем од вируса корона чим се ситуација у свијету захуктала, а иако немају инфектологе и сатима раде у заштитним одијелима у околностима на које нису навикли, успијевају да се изборе са изазовима које пред њих ставља “ковид 19”.

С обзиром на то да им је Бањалука близу, у овој здравственој установи никада нису имали одјељење инфектологије нити специјалисту инфектолога, а у помоћ су им, када затреба, прискакали љекари из Универзитетског клиничког центра РС. У борби против вируса корона највећи терет подносе запослени на одјељењу пулмологије, који су од недјеље имали три хоспитализована пацијента позитивна на вирус корона.

- Хоспитализовани су јер су имали субфебрилну температуру, нижу од 37,5, један пацијент је имао и суви кашаљ, а код другог се јавила дијареја. Лијечили смо их симптоматском терапијом, првенствено је ријеч о скидању температуре и употреби лијекова за кашаљ и дијареју - рекла је пулмолог Бранка Милошевић и додала да су два пацијента јуче пребачена у Студентски центар “Никола Тесла” у Бањалуци, јер више немају симптоме те да на пулмологији сада имају једног пацијента. Осим тога, додала је, на посебном одјељењу смјештена су још три пацијента чије резултате тестирања чекају и они су доброг општег здравственог стања.

Милошевићева каже да је обим посла за сада уобичајен, с обзиром на то да је ријеч углавном о пацијентима са благом клиничком сликом.

- Ситуација се мијења из часа у час. За сада успијевамо да се изборимо са свиме, иако су околности у којима смо се нашли нове за све нас - казала је Милошевићева.

Директор Болнице Градишка Рајко Додик каже за “Глас Српске” да су запослени у овој здравственој установи учинили све да заштите централни болнички блок у којем лијече пацијенте који немају везе са вирусом корона.

- Одјељење пулмологије смо измјестили, изоловали и тај простор је намијењен за лијечење обољелих од вируса корона. Капацитет тог одјељења је 30 кревета, а осим тога обезбиједили смо и простор у којем бисмо смјестили пацијенте којима буде неопходан респиратор. Тренутно имамо само један респиратор - рекао је Додик.,

Анестезиолог

У лијечењу пацијената код којих вирус корона изазове упалу плућа и који морају на респиратор, кључна је улога анестезиолога.

- Ми тренутно имамо два анестезиолога, што је у овим тренуцима довољно, међутим ако ситуација ескалира и повећа се број обољелих, биће нам потребна помоћ - рекао је Рајко Додик.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана