Мазалица: Закључци парламента Српске обавезујући за СДС и ПДП

Срна
Мазалица: Закључци парламента Српске обавезујући за СДС и ПДП

БАЊАЛУКА - Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица изјавио је да је за представнике СДС-а и ПДП-а обавезујући закључак парламента Српске да не учествују у мијењању Пословника о раду у Представничком дому парламента БиХ, иако нису за њега гласали.

"За су гласала 53 посланика, а СДС и ПДП, који нису били дио те већине, нису уопште гласали, ни за, ни против, нити су били уздржани. То не значи да их не обавезују одлуке и закључци Народне скупштине Републике Српске", рекао је Мазалица.

Он је за Алтернативну телевизију рекао да ће историја запамтити представнике СДС-а и ПДП-а, који су изабрани са територије Републике Српске, да нису поштовали и да су се оглушили о закључке Народне скупштине Српске.

Мазалица је подсјетио да је у БиХ на снази федерални модел који подразумијева да су ентитети носиоци суверенитета, а заједничке институције служе ентитетима.

"Они се оглушују о Народну скупштину Републике Српске и то довољно говори о њима", рекао је Мазалица.

Он каже да је СДА писао измјене Пословника о раду у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ и да је сада смијешно рећи да ова странка подржава измјене које су предложили СДС и ПДП.

Мазалица је појаснио да је у првом приједлогу измјена Пословника, који је касније повучен, потписник био предсједавајући Дома народа парламента БиХ и предсједник СДА Бакир Изетбеговић, што показује предлошка која је остала на том документу, а налази се на свим актима који су начињени у његовом кабинету.

"За њих је битно да се смањи могућност да Република Српска може да блокира процесе на нивоу БиХ", рекао је Мазалица и додао да је ентитетско гласање једино дјеловање које Република Српска може да уради у случају условљавања, какво је било онда када није предложен предсједавајући Савјета министара и када је измишљено условљавање Годишњим планом за чланство у НАТО /АНП/.

Мазалица каже да су све политичке партије сагласне да не треба дирати ентитетско гласање, а нешто слично овом механизму постоји у Пословнику о раду Парламентарне скупштине БиХ.

"Ако се то угрози онда Република Српска има један механизам мање и онда је подложна уцјењивању", рекао је Мазалица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана