Мазалица: Шаровић не поштује одлуке Народне Скупштине Српске

Срна
Мазалица: Шаровић не поштује одлуке Народне Скупштине Српске

Бањалука - Замјеник шефа Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица оцијенио је да предсједник СДС-а Мирко Шаровић очигледно ради у интересу политичког Сарајева када изјављује да ће Хрватска дефинитивно одлагати нуклеарни отпад на Трговској гори близу Новог Града, иако о томе није донесена одлука, и да се то, као и питање градње Пељешког моста треба поново наћи на дневном реду Предсједништва БиХ.

Мазалица је истакао да Шаровић, путем проблема у вези са Трговском гором, настоји да на дневни ред врати питање Пељешког моста, иако је Народна скупштина недавно потврдила изјаву српског члана Предсједништва БиХ, према којој је по виталне интересе Српске веома штетан закључак о прихватању званичног става Предсједништва о наставку изградње моста Комарна-Пељешац, који је донесен без консензуса на сједници Предсједништва.

"Шаровић показује да му ништа не значи одлука Народне скупштине Републике Српске која је са огромном већином подржала став српског члана Предсједништва Милорада Додика. Он доказује да не поштује одлуке Народне скупштине Републике Српске", рекао је Мазалица Срни.

Он подсјећа да, према посљедњим информацијама, власти у Хрватској нису ни донијеле одлуку да ће ниско и средње радиоактивни нуклеарни отпад бити одлаган на Трговској гори.

"Народна скупштина је, између осталог, недавно усвојила закључак да сви представници Српске у заједничким институцијама утичу на Хрватску да се спријечи одлагање радиоактивног материјала на Трговској гори. Савјет министара, у коме су Шаровић и други српски представници, нису до сада ништа урадили на рјешавању тог питања", објаснио је Мазалица.

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић рекао је да, након потврда из Хрватске да дефинитивно намјерава да гради одлагалиште радиоактивног нуклеарног отпада на Трговској гори у близини Новог Града, не преостаје ништа друго већ да се то, као и питање градње Пељешког моста поново нађу на дневном реду Предсједништва БиХ.

Он је истакао да је било погрешно, исхитрено и збуњујуће то што је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик покренуо витални ентитетски интерес у Народној скупштини Српске у вези са закључцима Предсједништва о Пељешком мосту.

Министарство за заштиту животне средине и енергетику Хрватске потврдило је данас да није донесена одлука да ће ниско и средње радиоактивни нуклеарни отпад бити одлаган на Трговској гори у близини границе са БиХ, те да то питање још разматрају Хрватска и Словенија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана