Мазалица: Многи су лоши потези опозиције по Српску у заједничким институцијама БиХ

Срна
Мазалица: Многи су лоши потези опозиције по Српску у заједничким институцијама БиХ

БАЊАЛУКА - Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица рекао је Срни да су познати многи потези и примјери лошег дјеловања по Српску од опозиционих представника у заједничким институцијама БиХ.

Мазалица је поводом разговора опозиције из Републике Српске, која жели власт на нивоу БиХ, са странкама из Федерације БиХ, подсјетио на измјене пословника о раду Представничког дома Парламентарне скупштине које се односе на рад комисија.

"Омогућили су да је за рад комисија у Парламентарној скупштини довољан најмањи број посланика. Укинули су механизам којим се прије Савјета министара могла бранити Република Српска, а према којем су се уважавале и укључивале у именовање Савјета министара побједничке странке из Српске", нагласио је Мазалица.

Он каже да због оваквих и многих других одлука које је у посљедње три године доносила коалиција СДС-ПДП-СДА Савјет министара никада није ефикасно прорадио.

Мазалица је подсјетио и на покушај доношења штетног механизма координације гдје је већина, која се доноси консензусом од броја присутних, а не од укупног броја чланова, али је то, како је рекао, промијењено интервенцијом Жељке Цвијановић и Милорада Додика.

"Такође, у креирању пројеката које финансира ЕУ изостали су кључни пројекти из Српске, док су у комисијама изостављани српски представници и то је омогућено измјенама статута које је донио Мирко Шаровић", навео је Мазалица.

На овај начин је, како каже, усаглашено да се код најважнијих одлука могу заобићи замјеници, што угрожава српске интересе када је директор Бошњак и таквих је примјера на хиљаде.

Мазалица је додао и да је Младен Иванић гласао за спољно-политичку стратегију БиХ, као и да се БиХ требала придружити спољној политици ЕУ иако није постала њен члан.

"И то се сад наводи као аргумент код придруживања изјавама којима се уводе рестриктивне мјере Руској Федерацији", рекао је Мазалица.

Он је закључио да је, својим понашањем на нивоу БиХ, опозиција "заслужила" да их у наредне четири године странке из политичког Сарајева поново увуку у власт на ниво Савјета министара, чиме ће им привремено сачувати политичке каријере и партијске фотеље, а све на штету Републике Српске.

"Главни аргумент странкама из политичког Сарајева да треба да увуку СДС и ПДП у власт, у Савјет министара БиХ је да су они дјеловали у протекле четири године тако што нису подржавали вето српског члана Предсједништва БиХ и одлуке у вези са враћањем надлежности Републике Српске", рекао је Мазалица.

Представници опозиције из Српске - СДС-а, ПДП-а и листе "За правду и ред" разговарали су прије два дана у Сарајеву са руководством СДП-а БиХ о избору делегата у Дом народа БиХ из Српске. Послије састанка су саопштили да о томе нису постигли договор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана