Матвијенко: Упокојење патријарха Иринеја ненадокнадив губитак

Срна
Матвијенко: Упокојење патријарха Иринеја ненадокнадив губитак

БЕОГРАД- Предсједник Савјета Федерације Федералне Скупштине Руске Федерације Валентина Матвијенко рекла је да је упокојење српског патријарха Иринеја ненадокнадив губитак за све, не само у Србији, него и у цијелом православном свијету

- У име Савета Федерације Федералне Скупштине Руске Федерације и у лично име примите изразе искреног саучешћа у вези са упокојењем Његове светости патријарха српског Иринеја - наводи се у писму, које је Матвијенко упутила предсједнику парламента Србије Ивици Дачићу.

Она је истакла да је самопрегорним служењем Господу, отаџбини и свом народу блаженопочивши патријарх Иринеј стекао заслужено поштовање и признање не само у Србији, него и у цијелом православном свијету.

Матвијенко се сјетила разговора са Његовом светошћу у прољеће 2015. године током њене званичне посјете Београду, саопштено је из Скупштине Србије.

- Тешко је оцијенити његове благе напоре и досљедне кораке усмјерене на јачање вишевјековних културних и духовних веза између народа Русије и Србије. Молим да пренесете речи искреног саосећања и подршке свим свештеницима и пастви Српске православне цркве - навела је Матвијенко.

Патријарх Иринеј преминуо је 20. новембра од посљедица инфекције вирусом корона, а сахрањен је 22. новембра у крипти Храма Светог Саве у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана