Матијевић: Све учесталији вербални и физички напади на инспекторе

Срна
Матијевић: Све учесталији вербални и физички напади на инспекторе

БАЊАЛУКА - Главни републички здравствени инспектор Милица Матијевић изјавила је да су све учесталији вербални и физички напади на инспекотре, као и пријетње приликом контрола привредих субјеката да ли поштују прописане мјере у борби против вируса корона.

"У посљедњих неколико седмица физички су нападнута три инспектора, а Кривичним закоником је прописано да је напад на службено лице кривично дјело", рекла је је Матијевићева.

Матијевићева је навела да је било случајева гдје су одређени појединци имали намјеру да инспекцији надзор злоупотријебе у политичке сврхе, те додала да се такав случај десио у Бањалуци прошле седмице.

"У инспекцијској контроли угоститељског објекта вршен је политички притисак на градске инспекторе да предузимају мјере које нису биле у складу са законом, односно у конкретном случају утврђене неправилности имале су законски основ за изрицање новчане казне, која је и изречена у тренутку контроле, али не и за изрицање мјере забране рада", рекла је Матијевићева за АТВ.

Према њеним ријечима, овакве ситуације су недопустиве имајући у виду да је инспектор службено лице са посебним овлашћењима, обавезама и одговорностима и да је приликом обављања послова дужан да се придржава принципа професионалности, непристрасности, одговорности и поступа према правилима струке и политички неутрално.

Она је нагасила да, без обзира на комплексну ситуацију, инспекцијски органи имају обавезу и дужност да обезбиједе поштивање законских прописа с циљем заштите јавног здравља и општег интереса.

Матијевићева је додала да инспекцијски органи у Републици Српској појачано контролишу поштивање мјера прописаних у борби против вируса корона, те да их већина привредних субјеката поштује, али да су проблем несавјесни појединци који угрожавају здравље становништва.

"Распложиви капацитети Инспектората усмјерени су према високоризичним субјектима", рекла је Матијевићева и подсјетила да је у протеклих седам дана извршено 976 инспекцијских контрола, а у 53 случаја су утврђене неправилности и израчене новчане казне од 78.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана