Маске на отвореном обавезне од сутра, казне за неношење 100 КМ

Милијана Латиновић
Маске на отвореном обавезне од сутра, казне за неношење 100 КМ

БАЊАЛУКА - Републички штаб за ванредне ситуације на данашњој сједници увео је обавезу ношења маски на отвореном у Републици Српскј, а казна за њено неношење је 100 КМ.

Ова одлука ступа на снагу сутра, а Републички штаб за ванредне ситуације одредио је и три изузетка у којима особе не морају да носе маске.

У питању су дјеца до седам година, лица с посебним потребама који не могу скинути маску без помоћи других, те особе које обављају физичку, спортску и рекреативну активност у оквиру спортских објеката.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је након сједнице штаба да је забрањено организовано окупљање више од десет људи, као и музика уживо у угоститељским објектима за смјештај, исхрану и пиће.

- До 16. новембра забрањена су приватна окупљања у групама већим од десет лица, што прије свега укључје свадбе, крштења, прославе и друга породична окупљања сличне природе - рекао је Шеранић.

Штаб је закључио и да је потребно установити режим рада од куће гдје је год то могуће у јавним и приватним субјектима.

На сједници штаба прихваћена је информација о потреби набавке контејнера за болнице у Српској за грађане који чекају у редовима.

Прво ће бити набављени контејнери за Универзитетско клинички центар РС у Бањалуци, те скцесивно за друге болинице.

В.д. директора Инспектората Републике Српшске Драгутин Шкребић рекао је да су за викенд имали појачане контроле привредних субјеката, при чему је 11 привредних субјеката затворено на седам дана.

Навео је да новчане санкције нису имале ефекта, као и да су неки били спремни да плате казне и наставе са радом. Истакао је да је циљ да се спријечи ширење вируса корона, а не кажњавање привредних субјеката.

Шкребић је рекао да је дозвољено окупљање у угоститељским објектима у складу са ранијим препорукама Института за јавно здравство Српске.

Шеранић је рекао да казне за кршење прописа у вези са ограничавањем окупљања дефинише Закон о јавном реду и миру, а да су надлежни за спровођење закључка комунална полиција и полиција.

Шеранић и Шкребић су поручили да је закључено да се вирус коронанајвише шири при окупљањима  апелујући на грађане да и предстојеће крсне славе обиљежавају у најужем кругу породице.

Контакти

Министар Ален Шеранић је рекао да у Српској постоји проблем да особе заражене вирусом корона не пријављују све своје контакте, те да је тешко утврдити да ли је неко био контакт или не.

Шеранић је рекао да контакти ниског ризика не иду у изолацију, те позвао грађане на поштовање препоручених мјера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана