Марко Милисав, амбасадор БиХ у Канади: Дипломатско-конзуларна мрежа не може бити у функцији само једног народа

Срна
Марко Милисав, амбасадор БиХ у Канади: Дипломатско-конзуларна мрежа не може бити у функцији само једног народа

ОТАВА - Амбасадор БиХ у Канади Марко Милисав изјавио је Срни да није поступио по инструкцији министра иностраних послова БиХ Бисере Турковић, која је наложила дипломатско-конзуларној мрежи да 11. јула обиљеже дан жалости спуштањем заставе БиХ на пола копља, с обзиром на чињеницу да је ту одлуку донијела самоиницијативно, те да не постоји одлука Савјета министара која би била обавезујућа.

Милисав је истакао да се дипломатско-конзуларна мрежа не може ставити у функцију једног народа и да се управо таквим злоупотребама нарушава углед БиХ.

- Свиђало се то некоме или не, БиХ је земља три конститутивна народа, а не само једног и све одлуке морају се доносити консензусом. Као амбасадор једино сам дужан, а то је и мој став и лично опредјељење, да заступам усаглашене одлуке и интересе сва три народа. Можда су појединци у ФБиХ од неких претходних амбасадора које су именовале неке друге политичке партије из Републике Српске навикли на поданичко понашање и другачији став, али ја сам именован на приједлог српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и само ме он може позвати на одговорност - поручио је Милисав.
Када је ријеч о самој застави, рекао је амбасадор БиХ у Канади, она није уклоњена на тај дан, како то тврде појединци, већ је заједно са копљем откинута за вријеме недавне олује у Отави и биће враћена и правилно истакнута када буде завршен процес набавке и постављања јарбола.

- Због лоше комуникације и генерално негативног става према српским амбасадорима у Министарству иностраних послова у Савјету министара не могу прецизирати када ће тај процес бити завршен. Раеговање бројних федералних медија без провјере чињеница само је још једном потврдило једностраност и једноумље и показало негативан став према свемо што одступа од њихове истине - истакао је Милисав.

Он је нагласио да због таквих непрофесионалних текстова објављених у појединим федералним медијима, његова породица је изложена пријетњама и неукусним коментарима екстремистичких бошњачких организација и индивидуа.

- Међутим, то ми је само потврда да, као члан репрезентације Републике Српске, свој посао обављам коректно и да сам на добром путу - додао је амбасадор БиХ у Канади.

Турковићева је самоиницијативно, без сагласности Савјета министара, 9. јула послала инструкцију за поступање дипломатско-конзуларних представништава БиХ поводом обиљежавања страдања Бошњака у Сребреници, у којој је затражено да се на зградама амбасада заставе спусте на пола копља.

Поједини федерални медији су објавили да у Амбасади БиХ у Отави "не само да није спуштена застава, већ је тај дан потпуно уклоњена".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана