Марио Караматић, лидер ХСС-а и члан Предсједништва Хрватског народног сабора БиХ: Политика се не води уз баклаве и тулумбе

Ведрана Кулага Симић
Марио Караматић, лидер ХСС-а и члан Предсједништва Хрватског народног сабора БиХ: Политика се не води уз баклаве и тулумбе

Једини излаз за БиХ је договор представника три народа, којег тренутно нема, јер Бошњаци упорно провоцирају и намећу неке своје ставове по које махом одлазе у стране амбасаде.

Истакао је то за “Глас Српске” лидер ХСС-а БиХ и члан Предсједништва Хрватског народног сабора Марио Караматић, реагујући на прашину која се подигла због одласка српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика у Загреб и разговора са хрватским предсједником Зораном Милановићем и премијером Андрејом Пленковићем.

- Посјета је показала да, иако то спада под рубрику “вјеровали и не”, једино српски члан Предсједништва БиХ може доћи до једне земље која је члан ЕУ, јер Жељко Комшић, који се води као хрватски члан, за ових годину дана није био нигдје, а Шефик Џаферовић је, колико ми је познато, био у Пакистану, у који не иде нико жив - истакао је Караматић.

ГЛАС: Прве изјаве, односно критике од Комшића и Џаферовића стигле су и прије него што је објелодањено о којим темама ће бити ријечи у Загребу, тако да није сачекан ни епилог састанка. Шта то показује?

КАРАМАТИЋ: То је пропињање политичког Сарајева на задње ноге. Нема здраве логике, јер је Додик био угошћен као лидер српског народа у БиХ. Не као предсједавајући Предсједништва БиХ, јер то у моменту није. Додик, као лидер Срба и Драган Човић, као лидер Хрвата имају контакте, док је, на примјер, једина међународна посјета Комшића, који као представља Хрвате, био одлазак у Зворник, гдје је у отишао у сусједну Републику Српску. Једини излаз за БиХ је да се представници три народа договоре. Тога још нема.

ГЛАС: На састанцима у Загребу се причало о конститутивности народа у БиХ, Дејтону, сарадњи и рјешавању отворених питања. Шта је спорно?

КАРАМАТИЋ: У изјавама је наглашено поштовање Дејтона. И од Додика, Пленковића и Милановића. Чак је речено да Хрватска и Србија, као земље потписнице, имају обавезу да испрате поштовање. Не треба заборавити да су то, уз те двије земље, потписали и представници Хрвата у БиХ, Срба у БиХ и Алија Изетбеговић, као представник Бошњака. Сада имамо изјаве високог представника да је ту да тумачи дух Дејтона. То је споразум који је црно на бијело. Нема ту духа, нигдје не пише да Бошњаци треба Хрватима да намећу представнике ни да политичко Сарајево треба да намеће Српској било шта, а они нам диктирају од Кобиље Главе до Илиџе како сви да се понашамо.

ГЛАС: Милановић је на прозивке и нападе из БиХ одговорио питањем - да ли Предсједништво БиХ има три члана да би један народ бирао два представника и додао да је то у коријену свих неспоразума.

КАРАМАТИЋ: У БиХ је данас десет пута затрованија атмосфера него коју годину након завршетка рата. Оружане снаге смо направили на основу договора три стране, а сада представници једне стране иду у страну амбасаду код нижеразредног службеника по мишљење, а успут му понесу баклаву, тулумбе или шта већ, па им каже да ураде тако и тако. Политика се тако не води. Представници Срба и Хрвата у БиХ увијек се позивају на Дејтон, а Бошњаци на Валентина Инцка, међународну заједници и бонска овлашћења.

Пријетње

ГЛАС: Да ли сматрате да је недостатак унутрашњег дијалога, уз сталне нападе, посебно у овом случају, јер је Хрватска гарант Дејтона, кључни проблем БиХ?

КАРАМАТИЋ: Апсолутно. У медијима је јутро након посјете осванула изјава министарке иностраних послова БиХ Бисере Турковић гдје, преко медија, пита члана Предсједништва да ли је разговарао о овоме или ономе. Она би, уз Предсједништво, требало да буде креатор спољне политике БиХ, а пита Додика да ли је разговарано о Трговској гори, а коју упорно опструише. Парадоксално је да Џаферовић запријети Хрватској да ће, јер је примила Додика, сносити посљедице. Он пријети земљи која је пуноправна чланица НАТО-а и ЕУ као члан трочланог Предсједништва земље која није члан ничега. То нема смисла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана