Марио Црнковић, предсједник удружења “Грин тим”: Морамо дјеловати корак испред Хрватске

Драгана Орловић
Марио Црнковић, предсједник удружења “Грин тим”: Морамо дјеловати корак испред Хрватске

На нама је да учинимо све да спријечимо одлагање радиоактивног отпада на Трговској гори, јер је превише времена изгубљено на пријетње тужбама и пребацивање одговорности. Стварно је дошао тренутак да се активирају правни механизми и прије него што Хрватска крене у израду студије утицаја на животну средину.

Рекао је то у интервјуу “Гласу Српске” предсједник удружења “Грин тим” Марио Црнковић, које се активно бори да Хрватска и Словенија одустану од намјере да отпад из нуклеарке “Кршко” одлажу у близини границе са БиХ, што би угрозило природне ресурсе и многа мјеста у долини ријеке Уне.

- Јасно је да ћемо тада имати и неке друге механизме за активирање типа СЕА протокол у оквиру ЕСПОО конвенције, али зашто чекати посљедњи тренутак? Потребно је радити плански и одговорно, јер је ријеч о намјери која нас прати још од 1999. године, а сада долази у фазу расплета - поручио је Црнковић.

ГЛАС: Какви су утисци са састанка на Бледу?

ЦРНКОВИЋ: Крајње подијељени. У једну руку, имамо изјаву и ставове који су разочаравајући, али и очекивани. О томе који ће исход тог састанка бити, говорили смо још прије мјесец, а поновили смо то и на протесту у петак у Новом Граду. Игнорисање постојања заштићених подручја, броја становништва у угроженом подручју и игнорисање неповољности локације је крајње забрињавајуће. Из другог угла смо и задовољни, јер је група младих успјела у намјери да се глас БиХ чује у Бледу. Успјели смо заинтересовати јавност и ојачати контакте. Ово није само камен спотицања између Хрватске и БиХ, већ је нужно да будемо свјесни да и Словенија сноси немали дио одговорности, без обзира на то у ком смјеру се одвијале ствари.

ГЛАС: Постоји ли шанса да Хрватска одустане од своје намјере?

ЦРНКОВИЋ: Чврсто вјерујем да ће Хрватска на крају одустати од локације Трговске горе. Занимљиво је да се у медијима који су пристрасни одлукама хрватских власти све чешће може чути да се из БиХ предлаже одлагање радиоактивног отпада из нуклеарке “Кршко” у Словенији. То је извлачење из контекста, јер нико не жели да намеће потенцијална рјешења. Заједно само бранимо став да Трговска гора и микролокација Черкезовац, чији је улаз на 800 метара од ријеке Уне, није адекватна. Нећемо дозволити угрожавање живота, зарад материјалних добити. То када ће Хрватска одустати од ове намјере, зависи прије свега од свих нас. Стварно је неопходно да свако сноси свој дио одговорности, кренувши од нас у организацијама цивилног друштва, па да самог врха државе. Сви имамо одговорности и спектар ствари које можемо учинити. Што прије крене радити свако свој дио посла, а мање говорити како неко други није учинио нешто, прије ћемо доћи до рјешења ове крајње озбиљне пријетње по све нас.

ГЛАС: Да ли се у БиХ озбиљно посветило овоме, или ипак може боље?

ЦРНКОВИЋ: Потребно је боље ријешити питање координације свих активности, као што се треба и озбиљније приступити успостављању бољег вертикалног дијалога између грађана и политичких представника. Постоје ствари које грађани не могу носити, као што постоје и ствари које и политичари не треба да раде. Само заједничким дјеловањем, с обзиром на то да имамо исти циљ, можемо учинити значајне искораке.

Планови

ГЛАС: Који су идући планови “Грин тима”?

ЦРНКОВИЋ: Намјеравамо дати све од себе да расплетемо клупко координисања активности које се тичу супротстављања намјери Хрватске, уколико то политички представници не ураде. Мора се знати ко и шта ради, те ко сноси одговорност и за које кораке. Активираћемо и Архуску конвенцију, а план нам је и да упознамо јавност у Словенији са проблемима које носи потенцијално одлагање радиоактивног отпада на граници са БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана