Мањи порез на сезонце

Маријана Миљић Бјеловук
Мањи порез на сезонце

БАЊАЛУКА - Влада Српске планира у идућој години да смањи порезе и доприносе на запошљавање сезонских радника, али и да поједностави процедуру њиховог пријављивања, односно одјављивања, те да уведе опорезивање дивиденде.

Ти планови за идућу годину наведени су у Програму економских реформи за период 2023-2025. године, који су усвојили посланици републичког парламента. У том документу наведено је да Влада намјерава да донесе закон о поједностављеном радном ангажману на сезонским пословима у одређеним дјелатностима и измјене у оквиру опорезивања тих радника, а све са циљем растерећења привреде и унапређења пословног окружења.

- Тим актом планирано је смањење пореза и доприноса за ове раднике, поједностављено пријављивање и одјављивање, а предвиђено је и једноставније плаћање намета - наведено је у поменутом документу.

Подвукли су да би све то требало да допринесе расту прихода, с обзиром да су порези и доприноси из ангажмана сезонских радника често у сивој зони.

- Такође, са циљем смањења сиве зоне у области рада планирано је и опорезивање дивиденде, јер се управо дивиденда често користи за исплату дијела плата у готовини које нису приказане - подвукли су у Влади РС.

У Министарству финансија РС планирају да би већ идуће године могао бити усвојен закон о поједностављеном радном ангажману на сезонским пословима у одређеним дјелатностима, али и да буду измијењени закони о порезу на доходак, те доприносима али и пореском поступку РС.

Послодавци у Српској поздрављају најављене мјере и подвлаче да су их већ дуже заговарали.

- Закон о поједностављеном радном ангажману на сезонским пословима омогућиће послодавцима да једноставније могу пријавити радника, односно како на два сата, тако и на два дана. Постоје многе дјелатности гдје је то сада компликовано. Та мјера је олакшање за послодавце, али ће допринијети и борби против сиве економије - рекао је “Гласу” предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић.

Подвукао је да из Владе и раније најављено увођење пореза на дивиденду. 

- Опорезивање дивиденде свуда у свијету је обавеза, тако да би то требало примијенити и код нас. То је још једна мјера борбе против сиве економије, јер добар дио средстава од дивиденде заврши како не треба, односно послодавци тај новац исплате радницима у ковертама - закључио је Тривић.

Из Владе РС подвлаче да за реализацију најављених мјера нису потребна додатна средства.

- Порез и доприноси из ангажовања радника на сезонским пословима веома често су у сивој зони, а поједностављено опорезивање и плаћање доприноса требало би да допринесе расту ових прихода. Такође, увођење опорезивања дивиденде резултираће повећањем прихода од пореза на доходак - поручују из Владе.

Најнижа плата

Министарство финансија РС планира да идуће године уради анализу увођења минималних основица доприноса по привредним гранама, али и скроји методологију за утврђивање најниже плате у Српској.

- У плану је и ажурирање Регистра пореских и непореских давања РС и спровођења даљих активности смањења, односно укидања непореских давања - наведено је у Програму економских реформи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана