Мањак радника срушио посао за Дојче телеком

Маријана Миљић
Мањак радника срушио посао за Дојче телеком

Дервента, Бањалука - Предузеће "Мрежа нетворк" из Дервенте осјетило је на својој кожи посљедице одлива квалификоване радне снаге из РС и због недостатка одговарајуђег кадра било је принуђено да одбије милионски вриједну понуду пристиглу из једне од највећих свјетских телекомуникационих компанија - "Дојче телекома".

Послодавци већ дуже вријеме упозоравају на драматичан одлив радне снаге са тржишта рада РС и све већи проблем са недостатком квалификоване радне снаге. Ти проблеми су већ почели да излазе на видјело у предузећима из електро и металске индустрије, којима због недостатка одговарајуђег кадра пропадају милионске понуде из иностранства. Међу њима је и "Мрежа нетворк" које није могло одговорити позитивно на понуду највећег њемачког телеком оператера.

- Код нас су били добављачи "Дојче телекома". Дошли су да сниме ситуацију у погледу капацитета и радне снаге да би производили оптичке каблове за њемачког телекомуникационог дива, који ће извршити комплетну модернизацију свог система. За тај посао потребно је око 2.000 радника, а ми имамо свега 300. Њихове услове нисмо могли испунити и били смо принуђени да им се захвалило на интересовању и да одустанемо од даљих преговора - казао је замјеник директора "Мреже нетворк" Зоран Тошић.

"Дојче телеком" тражи поуздане добављаче, а "Мрежа нетворк" нашла се на њиховом списку јер већ успјешно сарађује са партнерима њемачке компаније. Добар глас запео је, међутим, на мањку радне снаге због чега је и потенцијални добар посао осуђен на пропаст. У "Мрежи нетворк" истичу да на све начине покушавају да се изборе са мањком радне снаге, а сада су одлучили да иду и корак даље.

- Да бисмо стали у крај одливу радне снаге из нашег предузећа намјеравамо да градимо зграду са 40 станова за наше најбоље раднике. Цијена тих станова биће до два пута мања од тржишне. Услов за раднике који желе да купе станове биће да се уговором обавежу да ће у идућих десет година остати у предузећу и да у том периоду можемо рачунати на њих - казао је Тошић и додао да им и за послове које тренутно имају уговорене недостаје тридесетак радника, али да не могу наћи ниједног.

Тошић истиче да послодавци морају да се ухвате у коштац са одливом радника и да је неопходно да повећају плате да би их покушали задржати, али да им је неопходна и подршка свих који су у ланцу на тржишту рада.

- У РС смо сви 15 година гледали шта се дешава. Реални сектор је запостављен и он мора добити пажњу свих. Потребно је и школство ускладити са захтјевима привреде. Ми договарамо отварање оперативног центра у средњошколском центру да бисмо обучили ЦНЦ оператере и преквалификовали раднике - казао је Тошић.

У Привредној комори РС истичу да послодавци из металског сектора муче исту муку и да одбијају послове јер немају довољно радника.

- Обишли смо предузећа из области металске индустрије у Дервенти, Приједору и Лакташима. На сваком састанку са челницима предузећа дошли смо до закључка да метална индустрија има шансу за добре извозне послове, али да поједине морају одбити јер немају квалитетне радне снаге. Раније је недостајало ЦНЦ оператера и заваривача, а сада имамо проблема са свим занимањима из металне индустрије. Домаће фирме су се окренуле обуци радника, али таман када их обуче они одлазе за већим платама у Словенију и Њемачку. Треба тражити начин да буде ријешен овај проблем, јер се плашим да ће он бити све дубљи - казао је директор сектора гранских удружења при Привредној комори РС Перо Ћорић.

Економисти истичу да кривицу за проблем са мањком радне снаге сносе и послодавци и власт.

- Од краја рата до посљедњих годину-двије понуда радне снаге била је већа од потражње. У тој ситуацији послодавци су диктирали плате које су исплаћивали. Неки од њих у том периоду нису могли да исплаћују веће плате, док поједини јесу, али нису хтјели посегнути за тим. Радници су због ниских плата тражили излаз и нашли су га у иностранству. Кривац за новонасталу ситуацију је и власт, јер није приступила системском рјешавању проблема и растерећењу привреде. Једноставно нико није размишљао на вријеме и зато нас је задесила и ова ситуација - казао је члан Удружења економиста РС - SWOT Предраг Дудуковић.

Неравномјеран развој РС

Зоран Тошић је упозорио и на неравномјеран развој Српске, истичући да су привредници инсистирали да Влада РС обрати више пажње на предузећа у источном дијелу РС.

- Потребно је дати субвенције и подстицаје за раст и развој предузећа у том дијелу РС. Потребно је наћи неки интерес, а не само причати начелно. У источном дијелу РС немамо добру фирму која има перспективу - казао је Тошић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана