Мандић: ФБиХ ће у "локдаун" ако се настави свакодневно обарање рекорда

Срна
Мандић: ФБиХ ће у "локдаун" ако се настави свакодневно обарање рекорда

САРАЈЕВО - Министар здравства ФБиХ Вјекослав Мандић очекује повећање броја умрлих од вируса корона и упозорава да се, ако буде настављено свакодневно обарање рекорда, размишља о "локдауну".

- Не бјежимо ни од једне мјере која ће смањити број заражених - рекао је Мандић за "Дневни аваз", истичући да нема могућности да се здравство ојача довољно за болничко лијечење хиљаду заражених.

Он је подсјетио да је већ два пута одбијен приједлог да се прогласи стање природне несреће на нивоу ФБиХ.

- Конкретно, још не размишљамо о полицијском сату, али, ако се бројке наставе ширити, онда ниједна мјера није искључена. Струка каже да је стање забрињавајуће. Здравствени систем још ово подноси, али је крајње забрињавајуће. Ако се настави овако, наравно да ћемо тражити да се све мјере пооштре - нагласио је Мандић.

На спекулације јавности о "локдауну", али тек након 15. новембра, односно послије избора, Мандић је рекао да Кризни штаб Федералног министарства здравства, на чијем је челу, сигурно нема никакве политичке калкулације, били избори или не.

- Ја само слушам струку - поручује Мандић.

Он је додао да постоји нада за вакцину, као и за лијек "ремдесивир".

- Изјава премијера ФБиХ Фадила Новалића да се неће набављати тај лијек, није дата уз консултацију с Министарством здравства. То је речено на основу једне студије која је рекла да није ефикасан, а која и није баш тачна. У сваком случају, нисмо се искључили и нисмо рекли да га нећемо набављати - рекао је Мандић.

У протекла 24 часа Заводу за јавно здравство ФБиХ пријављено је 2.896 узорака, од којих је 1.219 позитивно на вирус корона, а пријављено је и 12 смртних случајева. Нови случајеви регистовани су у свим кантонима у ФБиХ.

У ФБиХ је вирусом корона заражено 29.800 људи, опорављених је 19.083, а забиљежена су 756 смртна случаја.

У БиХ су у протекла 24 часа потврђена рекордна 1.903 нова случаја заразе, док је од посљедица преминула 21 особа.

У БиХ је од посљедица инфекције вирусом корона до сада преминуло 1.182 лице, заражено је 46.639, а опоравило се 27.580 особа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана