Мандић: ФБиХ ће да прогласи стање несреће ако се настави садашња ситуација

Срна
Мандић: ФБиХ ће да прогласи стање несреће ако се настави садашња ситуација

САРАЈЕВО - Федерални министар здравства Вјекослав Мандић рекао је да ФБиХ може поново прогласити стање несреће ако се настави оваква ситуација у вези са ширењем вируса корона.

Манидић је навео да је и прије око мјесец дана, када је тражена та мјера, речено да епидемиолошка ситуација није таква да би се прогласило стање несреће.

- Ми ћемо поново предложити, ако се наставе овакве бројке новозаражених на 100.000 становника, да се на нивоу ФБиХ уведе стање несреће - рекао је Мандић за сарајевски "Дневни аваз".

Мандић је констатовао да на нивоу БиХ могу бити искориштена уставна овлаштења за забрану путовања, улазака, затварање граница, али да је сада ријеч о локалној трансмисији вируса корона.

- Држава може ово урадити, али то смо већ пробали и имали смо резултате. Али ово је сада локална трансмисија - закључио је федерални министар здравства.

Он је додао да се до проналажења вакцине сви морају понашати одговорно.

- Чуди ме да толико дуго понављамо исте ствари и стално се наилази на неразумијевање. Држати дистанцу, носити максу и прати руке... зар је то тешко? Међутим, људи иду у сватове, на концерте, предизборне скупове, дишу једни другима за врат, неозбиљно схватају ситуацију и ово је посљедица тога - истакао је Мандић.

Према његовим ријечима, федерални Кризни штаб донио је наредбе у вези са спречавањем ширења вируса корона и дао овлаштења кантонима.

- Кантонални кризни штабови морају преузети одговорност, не крити се иза ФБиХ и иза државе - поручио је Мандић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана