"Мајкрософт" ће блокирати сервис институција БиХ?

Срна
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО - Локални "Мајкрософт" партнер у БиХ званично је обавијестио Министарство комуникација и транспорта у Савјету министара о укидању једног од припејд сервиса, који користи осам институција, уколико ускоро не буду плаћени рачуни, потврђено је "БЛ порталу" из овог ресора.

Према ријечима Мајде Татаревић, стручног савјетника за односе са јавношћу, након истека уговора са "Мајкрософтом", може доћи до обуставе пружања одређених услуга.

Како незванично сазнаје "БЛ портал", најављена је блокада "Азуре", платформе као једног од сервиса из Уговора са "Мајкрософтом", јер је то једина платформа која се плаћа на мјесечном нивоу. Тај сервис дозвољава клијенту да хостује своју апликацију у клауду тако да не мора да купује и одржава властите сервере.

"БЛ портал" наводи да је након истека уговора у јуну, компанија "Сyс компани", која је локални "Мајкрософт" партнер у БиХ, послала обавјештење да фактуре нису плаћене и да има кашњења, а сада након три мјесеца стигло је посљедње упозорење да ће овај сервис бити укинут у наредних неколико дана.

Исти извор подсјећа да институције БиХ сваке три године обнављају Уговор са компанијом "Мајкрософт", која, између осталог, врши услуге складиштења њихових података на својим серверима.

Из Министарства наводе да, због ослањања на "Мајкрософт" не постоје резервне варијанте за чување података, као и да се ради на обнављању уговора.

Након што је пропао први тендер ове године, Министарство је расписало нову јавну набавку за изнајмљивање "Мајкрософт" лиценци за потребе институција БиХ, понуде је могуће доставити до 14. новембра, а из буџета ће бити издвојено више од 23 милиона КМ без ПДВ-а, наводи портал.

"Министарство у оквиру својих овлаштења, прописаних процедура и Закона о јавним набавкама БиХ, спроводи поступак за обнову уговора, како је то била пракса и до сада", рекла је Татаревићева и објаснила да су све институције које су користиле спорни "Мајкрософтов" припејд сервис упознате о актуелној ситуацији.

Из "Сyс компани", која је послала допис, нису одговорили на питања портала у вези са овом ситуацијом. Истовремено, нема објашњења шта укидање таквог сервиса може да значи када је у питању свакодневни рад институција и евентуално пружање услуга грађанима.

"БЛ портал" наводи да резервне опције не разматрају ни у Парламентарној скупштини БиХ у којој, због хакерског напада, службеници већ данима не могу ни да приђу рачунарима. Из ове институције су порталу потврдили да настављају сарадњу са "Мајкрософтом".

Златко Вукмировић из Сектора за односе са јавношћу Парламентарне скупштине БиХ рекао је да услуге плаћају редовно.

"Ствари ће се наставити одвијати стандардно. Ми смо регуларни и лиценце неће истећи, уговор са `Мајкрософтом` остаје, а за друге институције не знам", рекао је Вукмировић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана