Мајкићева затражила одговор о судбини стратегије за ратне злочине

Срна
Мајкићева затражила одговор о судбини стратегије за ратне злочине

САРАЈЕВО - Делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић /СНСД/ данас је на сједници овог дома, током посланичких питања, упитала министра правде у Савјету министара Јосипа Грубешу када се може очекивати да буде усвојена ревидирана стратегија за процесуирање ратних злочина, подсјетивши да тај документ на усвајање чека од 2018. године.

“Четврт вијека послије рата БиХ нема ревидирану стратегију за процесуирање ратних злочина. У БиХ правосуђу чека око 5.000 предмета, око 4.500 некажњених починилаца, а исто толико и по недоступном починиоцу”, указала је Мајкићева и подсјетила да се у стратегији наводи да је 2023. година рок за рјешавање свих питања ратних злочина.

Она је навела да стратегију, у овом сазиву Савјета министара, са дневног реда скида министар иностраних послова Бисера Турковић, као што је то у претходном сазиву радила тадашњи министар за људска права и избјеглице Семиха Боровац.

Мајкићева је нагласила да је и ОЕБС препоручио да стратегија буде усвојена без икаквог одгађања.

Након што су бошњачка удружења недавно поново почела да врше притисак на Савјет министара да би оспорила ревидирану стратегију коју су усагласили правни експерти у БиХ заједно са представницима Европске комисије још прије више од двије године, министар правде у Савјету министара Јосип Грубеша изјавио је Срни да ће, уколико буде усвојен тај документ бити створени предуслови да се сви предмети распореде и процесуирају “у ово мало времена што је остало да се то заврши, док докази не буду заувијек изгубљени”.

Бошњачка удружења су оптужила Грубешу да опструише усвајање ревидиране стратегије и траже од Савјета министара да захтијева од надлежних хитно преиспитивање сарадње са Србијом и Хрватском на процесуирању ратних злочинаца. Та удружења су уз подршку бошњачких министара у прошлом сазиву са сједница Савјета министара скидала са дневног реда стратегију на чије усвајање чекају и Суд и Тужилаштво БиХ и правосудне институције у Републици Српској и Федерацији БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана