Мајкић: У главама Бошњака рат још траје

Срна
Мајкић: У главама Бошњака рат још траје

БЕОГРАД - Снимак некадашњих припадника озлоглашене 105. Бужимске бригаде на коме се виде ратне униформе, ратна застава БиХ, а дјеца кличу "Алаху егбер!", показује да у муслиманским главама рат још траје, изјавила је члан Комисије за одбрану и безбједност парламента БиХ Душанка Мајкић.

Према њеним ријечима из Бужима је послата страшна порука за друга два народа која живе у БиХ, а међународна заједница ћути и још нема реакције.

"Отварати овај проблем у парламенту БиХ и заједничким институцијама је узалудно, јер сви бошњачки политичари били власт или опозиција стоје иза приче радикалних исламиста", указала је Мајкићева.

Она је за "Вечерње новости" нагласила да застрашујуће дјелује повик и истакла да све подсјећа на почетак рата када су се радикални исламисти сакупљали у БиХ.

"Док Срби у многим мјестима страдања на подручју Федерације БиХ /ФБиХ/ не могу да прислуже свијеће својим најмилијим, У Бужиму се вијоре ратне заставе такозване Армије БиХ и шетају се мушкарци у ратним униформама", рекла је Мајкићева.

Она истиче да радикални исламисти не мирују у ФБиХ, као и да је радикална исламска Босна показана у Бужиму.

Директор Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина Милорад Којић упозорио је да се у Бужиму величају они који су одсијецали српске главе у рату.

"Оваквим клиповима се шаљу ратне поруке и подсјећа на одреде попут жЕл муџахединаж који су починили стравичне злочине, одсијецајући српске главе уз повике жАлаху екбер!ж", рекао је он.

Декан Факултета за безбједност у Бањалуци Предраг Ћеранић указао је да Сарајево вјешто избјегава теме радикалног ислама.

"Данас у Сарајеву желе да наметну причу о утицају Србије и Русије у БиХ, а о радикалним исламистима, добровољцима из БиХ, који ратују широм свијета или параџематима - ћуте. Тако се односе према Бужиму који се игнорише", рекао је он.

"Новости" наводе да су сви медији у Сарајеву, потенцирајући да се ради о провокацији Бошњака, пренијели вијест да је Србину из Оџака Дамиру Ковачевићу написана казна од 200 КМ, јер је на бадњак ставио српску тробојку, док истовремено из међународних кругова у БиХ и грађанског Сарајева нема осуде снимка из Бужима гдје се јасно виде ратни барјаци и на ком дјеца кличу "Алаху екбер".

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана