Мајкић: Спроводи се спољна политика СДА, а не Предсједништва БиХ

Срна
Мајкић: Спроводи се спољна политика СДА, а не Предсједништва БиХ

САРАЈЕВО - Замјеник предсједавајућег Комисије Дома народа БиХ за спољну и трговинску политику, царине, саобраћај и комуникације Душанка Мајкић рекла је Срни да све што се ради на пољу спољне политике није дефинисало Предсједништва БиХ, већ искључиво од СДА у чију се корист све у тој области једино спроводи.

"Никаквог основа није било за јавни иступ (сталног представника БиХ при УН Свена) Алкалаја пред Савјетом безбједности УН приликом обраћања предсједавајућег и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и лидера ХДЗ-а БиХ Драгана Човића", истакла је Мајкићева.

Она је додала да је Алкалај само потврдио оно што је одавно познато - да је ишао по мишљење у Стејт департмент.

"Мислим да ћемо имати прилику о томе да расправљамо чим Савјет министара буде доставио материјал у вези са мојом иницијативом о понашањима у дипломатско-конзуларној мрежи и спровођењу спољне политике БиХ", рекла је Мајкићева.

Мајкићева је навела да ће се у складу са тим материјалом и иницијативом чути све што надлежно министарство има да каже, као и расправа о многобројним новим гафовима министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић.

"Турковићева вјероватно све то координира на пољу спољне политике, иако није задужена за то. Очито је да у спољној политици БиХ постоји бошњачки паралелизам", каже Мајкићева.

Стални представник БиХ при УН Свен Алкалај изјавио је јуче да је Дејтонски мировни споразум потврдио оно што је било важно, да јесте несавршен, али да он није ни предвиђен да буде нешто на чему ће се истрајавати, иако "сада видимо по ставовима политичара из Републике Српске да они то виде као трајну категорију".

Он је као уводничар говорио на онлине сесији "Круга 99" о теми "Дејтонски споразум и како даље у новим околностима".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана