Мајкић: Познато да су држављанства дијељена терористима

Срна
Мајкић: Познато да су држављанства дијељена терористима

Сарајево - Српски делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић изјавила је да је познато да су муслимански лидери у знак захвалности за ратни ангажман у БиХ додјељивали држављанство лицима која су довођена у везу са тероризмом и чак се налазила на Интерполовим потјерницама.

“Све је то нама познато”, рекла је за Срну Мајкићева, коментаришући изјаву стручњака за борбу против тероризма Џевада Галијашевића да је један од двојице садашњих лидера СДА Шефик Џаферовић 30. априла 1994. године потписао папире којима је оснивач “Исламске државе” и “мозак” терористичког напада 11. септембра у Америци добио путне документе БиХ.

Она је подсјетила да је Клуб посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ осам мјесеци 2017. године тражио да на дневни ред тог дома буде стављена одлука о разрјешењу Џаферовића са функције предсједавајућег и члана Колегијума, због оптужби да је као члан Центра служби безбједности Зеница знао и ничим није спријечио ратне злочине над ратним заробљеницима српске националности.

“Посебно смо се руководили тиме да је некадашњи потпредсједник Федерације БиХ Мирсад Кебо предао Тужилаштву БиХ озбиљне доказе против Сакиба Махмуљина, коме се сада суди, а који је за ратне злочине оптуживао и Џаферовића”, истакла је Мајкићева, констатујући да је све то било узалудно.

Према њеним ријечима, као што је Тужилаштво БиХ својевремено донијело одлуку о неспровођењу истраге против Џаферовића, тако су и многи други муслимански ратни кадрови остали ван домашаја правде за почињене ратне злочине.

Мајкићева је изразила наду да ће пресуда Махмуљину за злочине над Србима и командовање муџахединима отворити пут да Џаферовић и други који су учинили ратне злочине над заробљеним муслиманским цивилима буду приведени правди.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана