Мајкић: ОХР је једини кривац, Срби спремни на дијалог

Срна
Мајкић: ОХР је једини кривац, Срби спремни на дијалог

САРАЈЕВО - Делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић рекла је данас да је ОХР кривац за кризу у БиХ, а да је рјешење повлачење закона који је наметнуо Валентин Инцко и одлазак страних судија из Уставног суда БиХ.

Мајкићева је појаснила да су делегати странака из Републике Српске данас дошли на сједницу Дома народа како би још једном поновили своје ставове.

"Ми смо данас дошли да то и објаснимо и уколико се то не деси, нећемо учествовати у раду Дома народа. Гомила тога је неуставно, треба створити претпоставке, ако сте спремни за дијалог и ми смо", рекла је Мајкићева и додала да су у БиХ једностране одлуке доносили они који су руинирали Дејтонски споразум, који данас не личи на онај потписан 1995. године.

Мајкићева је подсјетила да је делегате у Дом народа бирала Народна скупштина Републике Српске, те да они морају да се држе закључака те скупштине, а да су садашњу ситуацију узроковали високи представници.

Сагласила се са предсједавајућим Дома народа Бакиром Изетбеговићем, који је рекао да су због застоја штете огромне, али је истакла да се само стварају илузије да се не зна зашто овај дом не ради.

Мајкићева је подсјетила да је Валентин Инцко наметнуо закон 23. јула, а да су 26. јула усаглашени закључци представника 10 политичких партија са сједиштем у Републици Српској. "Ми одбацујемо наметнуте одлуке, сматрамо их неприхватљивим и ништавним", поручила је Мајкићева и додала да је у Српској наметнуто 260 одлука.

Она је истакла да су и домаћи политичари криви, посебно СДА, која нема слуха за дијалог и разговор, наводећи да бошњачке политичке странке нису сјеле са друга два народа да причају како то чине са странцима од којих очекују да ће им направити државу, али гријеше.

Мајкићева је упитала да ли се сматра да ће проблеми нестати ако се уведу санкције српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, и истакла да је све што је Додик рекао и урадио у складу са Дејтонским мировним споразумом.

"Нема тог пословника који може да нас присили да учествујемо и сједимо са онима који нису спремни да разговарају о проблемима у БиХ", рекла је Мајкићева и поновила раузлоге због којих српски делегати неће долазити на сједнице, а додала је и да ће ускоро Народна скупштина Републике Српске разматрати шест важних документа који ће одлучити судбину Српске, па и БиХ.

Делегат Марина Пендеш рекла је да је неопходно да се стекну предуслови за одржавање сједница."Сматрам да је ово највише тијело и ми као чланови чинимо представнике сва три народа", рекла је Пендешева и додала да уколико неко сматра да неко блокира рад институција, онда мора знати и разлог.

Она је упитала зашто се не крене у измјене Изборног закона БиХ. "Ево, и у најави сједнице пише и на латиници и на ћирилици да је сједница хитна, а на хрватском не пише. Ево ту је дискриминација", рекла је Пендешева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана