Мајкић: Није јасно зашто је заказана сједница Дома народа

Срна
Foto: klix.ba

САРАЈЕВО - Делегат у Дому народа парламента БиХ Душанка Мајкић /СНСД/ рекла је да јој није јасно зашто је заказана данашња хитна сједница овог дома у Сарајеву будући да Представнички дом није прихватио захтјев бошњачких посланика да се одржи оваква сједница о питању финансирања општих избора.

Мајкићева је истакла да СНСД нема ништа против одржавања општих избора, тим прије јер очекује најбољи изборни резултат до сада, а подсјетила је и да је Република Српска спремна да финансијски подржи опште изборе, што очекује и од Федерације БиХ.

Она сматра да никога у БиХ, али ни у међународној заједници не интересује зашто институције БиХ двије године немају буџет, али и да је јасно коме одговара статус кво у вези са измјенама Изборног закона БиХ.

Мајкићеву интересује и структура 12,5 милиона КМ, које је ЦИК, као нелегитимна институција за СНСД, затражила раније на име трошкова одржавања општих избора.

"Ми у СНСД-у не вјерујемо таквом ЦИК-у. Евидентно је да је једини законит пут планирање свих трошкова путем буџета институција БиХ", констатовала је Мајкићева.

Делегат Младен Босић /СДС/ рекао је да уколико нема избора, онда нема ни институција, ни државе, што је много озбиљнија прича од финансирања општих избора.

Он је оцијенио да су пропали преговори о измјенама Изборног закона основни проблем у застоју, а сматра и да у БиХ нема ни демократије, ни правне државе, што је данас сасвим видљиво.

Босић је навео да је министар финансија и трезора у Савјету министара Вјекослав Беванда требало да да уводну ријеч на овој сједници, како би делегати потом били у прилици да са њим продискутују све аспекте проблема у вези са финансирањем општих избора.

"И ја сам мислио да је ова сједница бесмислена, али сада, након ових дискусија и низа отворених питања, видим да је и те какао била потребна", рекао је Босић.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Никола Шпирић /СНСД/ заложио се за тражење рјешења, а не тражење криваца, увјерен да ће општи избори у БиХ бити одржани 2. октобра и да ће на вријеме бити обезбијеђене финансије, уколико буде политичке воље.

Према његовим ријечима, неоправдано је и некоректно од Беванде тражити да донесе незакониту одлуку, наводећи да је неповјерење заједнички именитељ у БиХ.

Шпирић је поздравио спремност ентитета у БиХ да они финансирају наредне изборе, па да им се уложена, односно позајмљена средства врате када буџет институција БиХ коначно буде усвојен.

Шпирић је додао да није ХДЗ блокирао одлуку о финансирању избора, него сједница Савјета министара није одржана јер није био усвојен дневни ред сједнице.

Делегат Амир Фазлић /СДА/, у уводној дискусији, подсјетио је због чега је заказана хитна сједница, те напоменуо да је свих пет делегата Клуба Бошњака у Дому народа 16. маја потписало и доставило Колегијуму захтјев за сазивање хитне сједнице како би била обезбијеђена новчана средстава за опште изборе.

Према његовим ријечима, прикупљени приходи у првом кварталу више су него довољни да се омогући несметано финансирање општих избора, због чега је министру финансија и трезора у Савјету министара Вјекославу Беванди упутио оштре критике због неадекватног реаговања.

"Предлажемо закључак према којем се Беванди налаже да сачини приједлог одлуке о додјели средстава ЦИК-у у износу од 12,5 милиона КМ, а да ову одлуку Савјет министара донесе у року од 48 часова", навео је Фазлић.

Приједлогом закључка који је у оквиру захтјева за одржавање хитне сједнице предвиђа се да Дом народа наложи Савјету министара доношење одлуке о одобравању и расподјели средстава у износу од 12,5 милиона КМ на име расхода Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ за одржавање овогодишњих општих избора.

Делегат Денис Бећировић /СДП/ сматра да је основни проблем БиХ изостанак буџета институција БиХ и за прошлу и за ову годину, а забринут је каже и због могуће суспензије одржавања општих избора у БиХ и, како је навео, нарушавања основних људских права грађана.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Бакир Изетбеговић /СДА/ подсјетио је на обавезу парламента БиХ за усвајање буџета, као и одговорност институција БиХ за обезбјеђивање услова за финансирање изборних циклуса, напоменувши да је ускраћивање бирачког права грађанима кривично дјело у БиХ.

Он је рекао да Бошњаци у БиХ нису криви за кризу изборног процеса у БиХ, при чему је критику упутио политичким представницима друга два конститутивна народа у БиХ, јер њихово понашање сматра незаконитим и неуставним.

Предсједавајући Дома народа Драган Човић /ХДЗ/ је, реагујући на Изетбеговићеву дискусију, одбацио "памфлет" лидера СДА и његове оптужбе на рачун ХДЗ-а за опструкције у БиХ, истичући да је заправо СДА политичка странка која опструише кључне политичке процесе у БиХ.

Он је поновио став ХДЗ-а да ЦИК БиХ није ни легална, ни легитимна институција БиХ, те да је недопустиво да неко политички управља трећим стубом власти у БиХ.

Према његовим ријечима, крајње је некоректно и опасно, из разноразних разлога, нападати министра Беванду, "освједоченог професионалца и економског експерта који воли БиХ".

Делегат Лидија Брадара /ХДЗ/ подржала је Беванде у вези са доношењем одлуке о финансирању општих избора у БиХ, оцијенивши да би Савјет министара требало да хитно у процедуру упути приједлог буџета институција БиХ за ову годину, јер је то потреба свих институција у БиХ, не само ЦИК-а.

Делегат Златко Милетић /ДФ/ рекао је да је одржавање избора у БиХ обавеза из Дејтонског мировног споразума, због чега је упутио критике на рачун досадашњег рада актуелног сазива Савјета министара. /наставиће се/об/нч/вј/видео

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана