Мајкић: Неусвајање буџета није одгодило изборе, у БиХ је све укочено

Срна
Мајкић: Неусвајање буџета није одгодило изборе, у БиХ је све укочено

САРАЈЕВО- Делегат српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић рекла је да СНСД није странка која кочи усвајање буџета за ову годину и одржавање избора, наводећи да у БиХ није само буџет кочница и да је све "укочено" јер не постоји политичка воља да у овој земљи било шта буде уређено.

- Буџет није једини разлог зашто су избори одгођени, јер то што имамо нелегалне чланове Централне изборне комисије (ЦИК),  за за то није крив буџет - рекла је Мајкићева новинарима. Она је нагласила да о тако важном документу као што је буџет мора постојати консензус.
- Очито је да консензус не постоји јер буџета још нема - констатовала је Мајкићева.

Она је истакла да буџет још није стигао ни у Савјет министара, ни у Предсједништво БиХ, а да би након што прође те двије институције био прослијеђен Парламентарној скупштини БиХ.
- Кад ће то бити не зна се. У овој земљи није само буџет кочница. Све је укочено - рекла је Мајкићева.

Подсјетила је да чека и 660 милиона КМ од ММФ-а, 200 милиона "Електропреноса", као и многа именовања за која су конкурси завршени и да има много људи који раде у техничким мандатима.
-  Дакле, хаос и неред на све стране, јер не постоји политичка воља да се у овој земљи било шта уреди - истакла је Мајкићева.

Када је ријеч о пролонгирању избора за више од мјесец дана, Мајкићева је навела да се никада није могло десити да чланови ЦИК-а буду именовани из најужег страначког кадра и указала да то може изазвати несагледиве посљедице на цијелу земљу.

Она је напоменула да се тако изабрани ЦИК радити онако како не пише у Изборном закону, те да сви који подржавају такав начин рада доприносе хаосу који може да настане у БиХ.
- Никакви закони више не обавезују никога и може да ради и предлаже ко шта хоће. Никада се није могло замислити да се у ЦИК именују људи који директно потичу из филијала странака. Не само да нас одводи у одгађање изборе, него нас све то може одвести ко зна гдје. Можда је најбољи онај израз - мостаризација цијеле БиХ, а то је тек проблем са несагледивим посљедицама - упозорила је Мајкићева.

Нагласила је да такве ствари не одговарају изборним побједницима и подсјетила да је 2016. године СНСД са коалиционим партнерима добио 39 начелничких и градоначелничких мјеста и био побједник избора, док је коалиција СДС и ПДП добила 11, и свих 11 је припало СДС-у, а ПДП-у ниједно.
- Ти људи сада доносе одлуке шта треба радити, како треба мијењати законе. Они знају да никада неће добити повјерење грађана и једини начин је да преко својих чланова ЦИК-а утичу на изборе - рекла је Мајкићева.

У вези са оптужбама СДА да је СНСД крив за то што буџет није усвојен, Мајкићева је рекла да се буџет креира у Министарству финансија у Савјету министара и да СНСД са тим нема везе.
- Чекамо да дође приједлог. СНСД и ни на који начин није о томе расправљао - навела је Мајкићева и додала да су ставови СНСД-а о буџету кристално јасни и да ће се та странка јасно одредити о томе да ли је сачињен у складу са актуелном ситуацијом у вези са вирусом корона.
- СНСД ће јасно рећи ако га не подржи зашто ће гласати против буџета. Они који сада држе толико отворених ствари мораће да размисле да ли могу тако наставити - поручила је Мајкићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана