Мајкић: Филд се понаша мимо свих дипломатских стандарда

Срна
Foto: Агенције

САРАЈЕВО - Делегат српског народа у Дому народа парламента БиХ Душанка Мајкић рекла је Срни да је британски амбасадор Метју Филд у тексту објављеном на свом блогу показао како се један број страних дипломата у БиХ понаша мимо свих дипломатских правила и себи дозвољава кршење добре дипломатске праксе.

"Знамо да је улога амбасадора да представља своју земљу и чува њен углед, уважавајући и поштујући земљу домаћина. Свједоци смо да у БиХ то често није случај", оцијенила је Мајкићева.

Она истиче да се данас са правом може поставити питање да ли за поједине дипломате у БиХ важи Бечка конвенција о дипломатским односима која им налаже да су дужне уздржавати се од мијешања у унутрашње ствари земље домаћина.

Мајкићева напомиње да су бројне оптужбе које су изнесене на Филдовом блогу уперене против српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, политичара са највећим демократским капацитетом у БиХ, али и Народне скупштине Републике Српске, који, како тврди британски амбасадор, "покушавају да пониште напредак постигнут у задњих 26 година одвлачећи пажњу од корупције".

Она је упитала Филда о каквом напретку говори, указујући да је БиХ земља у којој међународна заједница 26 година поставља протекторе који немају никакву одговорност за свој рад.

"Протектори су, и поред изабраних органа власти, наметали законе, смјењивали изабране представнике, а има и протектора који дођу на ту позицију без званичног потврђивања од Савјета безбиједности УН, супротно Анексу 10 Дејтонског мировног споразума", истиче Мајкићева.

Према њеним ријечима, они су ћутке гледали правно насиље над Дејтонским мировним споразумом умјесто да то спријече, с обзиром да им је задатак надгледање спровођења тог међународног споразума.

"Уставно насиље које се годинама спроводи над овом земљом не прихватају два од њена три конститутивна народа", напоменула је Мајкићева и додаје да не изненађује изнесени став Филд и да "ствари вјероватно тако изгледају када се гледају из Сарајева".

Да је понекад и са добрим намјерама Филд долазио у Бањалуку, каже Мајкићева, имао би више информација, али и основа за преиспитивње властитих ставова.

"О дјелима корупцији треба да говоре правосудне институције на бази доказа, а не стране дипломате без аргумената", поручила је Мајкићева.

Ако је то речено само због пажње грађана Републике Српске, истиче Мајкићева, онда треба поручити Филду да они одавно имају јасан став о томе ко у овој земљи ради за њих, а ко против, тако да то неће имати никаквог утицаја на њихову одлуку.

"Зато када британски амбасадор каже биће санкција за оне који су одговорни за озбиљну корупцију, схватамо то само као недовољан аргумент за напад на институције и важне политичке личности Републике Српске, а никако као добре намјере амбасадора једне земље. Нарочито када се то чини у години избора. То је покушај утицаја на изборну вољу грађана и сам изборни резултат, што грађани неће дозволити", сматра Мајкићева.

Она указује да потпуно супротно, али као добар примјер дјелују ријечи мађарског амбасадора у БиХ Кристијана Поса, који каже да његов задатак није да јавно поручује било шта политичарима који су изабрани вољом народа, већ да је овдје гост.

"Поштујући међународно право и дипломатску праксу, мађарски амбасадор обезбиједио је највеће поштовање за своју земљу и себе лично. Он је само доказ да златни стандард у дипломатији постоји и није дефинитивно изгубљен", закључила је Мајкићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана