Mајкић: Бошњаци никада нису жељели да разговарају о дефинисању граничне линије

Срна
Mајкић: Бошњаци никада нису жељели да разговарају о дефинисању граничне линије

САРАЈЕВО- Делегат у Клубу Срба у Дому народа Парламента БиХ Душанка Мајкић (СНСД) изјавила је да Бошњаци никада нису жељели да разговарају о дефинисању граничне линије између Републике Српске и ФБиХ иако је Српска у више наврата покретала то питање.

- Ми смо тај проблем начињали претходних година више пута. То смо чинили на начин да Савјет министара треба да покрене ту активност на бази припремљеног материјала који је Република Српска готово у цијелости направила - рекла је Мајкићева Срни.

Она је подсјетила да је раније постављала посланичко питање у вези са дефинисањем граничне линије између Републике Српске и ФБиХ, те да је добила одговор да Савјет министара треба да формира радно тијело које ће се бавити тиме.

- Тражили смо да се у то укључи и Еуфор, чак мислим да је требало да став да и НАТО. Речено нам је да ће се Еуфор укључити када буде сматрао да треба - навела је Мајкићева.

Када је ријеч о изјави федералног премијера Фадила Новалића да ФБиХ неће учествовати у разговорима о дефинисању граничне линије између ентитета, Мајкићева је рекла да Бошњаци никада неће да разговарају о нечему што не иде у њихову корист, као и да на њихов став једино може утицати међународна заједница.

Мајкићева сматра да договор о дефинисању граничне линије није немогуће остварити, али да ће томе претходити тешка политичка борба.

Она је оцијенила да закључци Народне скупштине Републике Српске са посебне сједнице у којима се, између осталог, позива на наставак преговора са Владом ФБиХ о дефинисању граничне линије, представљају уставне одлуке.

- Република Српска урадила је оно што је њено уставно право и надлежност. Ти закључци не задиру у оно што је уставна надлежност БиХ - оцијенила је Мајкићева.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је у понедјељак, 17. фебруара, закључке о антидејтонском дјеловању Уставног суда БиХ према којима се, између осталог, Влада Српске задужује да настави раније започете преговоре са Владом ФБиХ с циљем дефинисања граничне линије између Републике Српске и ФБиХ, а у складу са Дејтонским споразумом.

Новалић је изјавио да ФБиХ није, нити ће икада учествовати у било каквим разговорима који се тичу ентитетске линије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана