Мајкић: БиХ би могла изгубити четвртину буџета у судским споровима

Срна
Мајкић: БиХ би могла изгубити четвртину буџета у судским споровима

САРАЈЕВО- Делегат српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић рекла је да би БиХ могла да изгуби четвртину буџета у судским споровима, наводећи да се против институција БиХ воде 984 предмета и да је вриједност тих спорова 260 милиона КМ.

- То је четвртина буџета БиХ која је проблематична у случају да те институције изгубе спор. Шта уколико институције БиХ остану без четвртине буџета? Одакле ће се то намирити? То је невјероватно. БиХ увијек има начина да изненади - рекла је Мајкићева новинарима.

Она је навела да се поставља питање како се институције понашају и гдје је финансијска дисциплина.

Према њеним ријечима, извјештај о судским споровима није доставило Правобранилаштво, већ су ови подаци први пут објелодањени у извјештају о извршењу буџета.

- Најгори су они који годинама неће да ријеше проблематику у вези са том институцијом, а ту предњачи Министарство одбране, за које је везано око 200 предмета. Слиједи Управа за индиректно опорезивање, на коју се односи готово 60 предмета. Пет институција има драстичне спорове око по пет милиона КМ - каже Мајкићева.

Она је додала да се углавном воде радноправни спорови.

- Било би логично да Савјет министара направи анализу и изврши усаглашавање гдје су проблеми настали, али о томе нико не води рачуна. Све већи проценат буџета је у питању и врло је проблематично како ћемо се из тога извући - навела је Мајкићева.

Она је истакла да је, због тога, од предсједавајућег Савјета министара тражила да одговори шта намјерава да учини на том плану, а шта Министарство правде у Савјету министара на законодавном плану.

У вези са најавама да би БиХ требала поново да се задужи код Међународног монетарног фонда да би превазишла проблеме настале због вируса корона, Мајкићева је навела да ниједна земља неће пропустити повољне услове и кредитне аранжмане.

- Није само БиХ земља која тражи кредитна задужења. Погледајте земље у окружењу. Све узимају значајна средства. Важно је за шта су она намијењена. Претпостављам да су намијењена за инвестиције, а не за попуњавање буџетских рупа - рекла је Мајкићева.

Она је додала да је значајно уколико се средства усмјеравају за помоћ привреди.

- Земље ЕУ на поклон добијају огромна средства. БиХ ће добити нешто, али питање је колико. Уколико нам прођу возови можда за сљедећи нећемо моћи да се ухватимо - рекла је Мајкићева.

Коментаришући усвајање измјена и допуна Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ, Мајкићева је рекла да се двије године парламент инатио и да су тражили само оно што запослени у другим институцијама имају.

Бећировићеви политички говори

Коментаришући изјаве делегата бошњачког народа Дениса Бећировића да је Република Српска "парадржавна творевина", Мајкићева је навела да Бећировић само држи политичке говоре без икакве снаге и истакла да нема ниједне сједнице на којој се не понаша антиуставно.

- Очито је да заборавља Устав, како је ова земља организована. Бошњаци покушавају да остваре само оно што је њихов интерес. Од тога нема ништа - каже Мајкићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана