Лукић: Српска се показала као најтврђи орах у одбрани Дејтона

Срна
Лукић: Српска се показала као најтврђи орах у одбрани Дејтона

БЕОГРАД - Дејтонски мировни споразум изузетно је значајан за БиХ и Републику Српску, која се показала као најчвршћа баријера у покушају међународних моћника са Запада да се у БиХ наметну као суверени владари органа БиХ и њених федералних јединица - Српске и Федерације (ФБиХ), оцијенио је правни експрет Радомир Лукић.

Лукић сматра да је, упркос сталним насртајима, остало доста тога од првобитне дејтонске структуре, а то су, како каже, на првом мјесту федералне јединице, односно два ентитета.

Он је изјавио да је доста тога од изворног Дејтона деформисано, што се десило када су у политичке процесе у БиХ увучена два тијела која нису дио дејтонске институционалне и правне структуре, а то су Савјет за спровођење мира (ПИК) и његов Управни одбор.

Подсјетивши да су на потпуно погрешан начин политичким процесима уведени и високи представник и ОХР, Лукић је указао да су та четири тијела надуставни и екстрауставни фактори, који дјелују доста самовољно и уз подршку западних држава.

"Ова четири фактора довела су до одузимања суверенитета конститутивних народа у БиХ, и то је највећи негативни и антидемокартски отклон од изворних норми Дејтонског мировног споразума", рекао је Лукић, који је професор на Правном факултету у Источном Сарајеву.

Како каже, до деструкције изворног споразума и до преношења надлежности Републике Српске и ФБиХ дошло је и успостављењем Суда и Тужилаштва БиХ, нестајањем Војске Републике Српске и војних компоненти ФБиХ, те узимањем пореских надлежности ентитета и њиховим пореношењем на БиХ.

"То су најкрупнија одступања, а било је и оних ситнијих, јер су донесене десетине закона којима се узимају надлежности ентитетима. Ипак, ови страни фактори који желе да преузму иницијативу, па чак и постану суверени владари органа БиХ и његових федералних јединица, нису успјели да униште ентитете", нагласио је Лукић.

Према његовој оцјени, потпуно је погрешна теза да је Дејтонски споразум превазиђен и да је обавио своју првобитну функцију заустављања рата и успостављања мира, јер би елиминација Дејтона и оваквог уставног уређења БиХ довела до нових сукоба и онемогућила било какав опстанак БиХ.

"Та погрешна теза, односно контратеза, долази од људи који се не разумеју у стварне односе у БиХ. Србима и Хрватима, а посебно Србима, та ствар је још чуднија када виде да се од Србије одузима Косово по националном принципу, а овде у БиХ се не примењују такви принципи", указао је Лукић.

Он сматра да ће ситуација у БиХ бити још тежа ако међународни моћници наставе са својом деспотском владавином преко надуставних фактора и упозорава да ће БиХ, уколико се настави у том правцу, бити још неуређенија и немирнија.

"БиХ ће у том случају бити ближе својој дисолуцији, која је углађенији назив за распад. Разлике које постоје међу конститутивним народима није могуће превазићи или бар не у овом тренутку. Због тога би требало порадити на враћању дејтонских оквира и на престанку развлашћивања ентитета и узалудног јачања надлежности институција БиХ, које не могу да обаве све процесе како треба", нагласио је Лукић.

Он је оцијенио да такви процеси не могу интегрисати друштва у БиХ, нити могу да направе једну нацију, ма како да се она зове, додајући да је свако ко мисли да може да се иде тим путем којим се до сада ишло на погрешном трагу, јер не познаје ни БиХ, а ни основна начела историје и ове врсте плурализма.

"Било би лепо да и Запад полако преиспита и редефинише своју политику према БиХ, Србији и Србима. Уколико то учини, биће боље. Наравно да то укључује и решавање питања ФБиХ у договору, пре свега Хрвата и Бошњака. То је пут очувања БиХ, мира у њој и међусобног уважавања њених конститутивних народа", навео је Лукић.

На питање шта Република Српска може да учини како би зауставила разваљивање Дејтона, развлашћивање ентитета и заштитила своју уставну позицију, Лукић је одговорио да су маневарске могућности Српске врло скучене.

"Република Српска треба полако да се окреће против закона и аката које доноси високи представник и да тражи одређену врсту подршке у свету, јер ми нисмо осуђени само на Европу и западни свет. У свету има много других држава које могу да разумеју нашу ситуацију и могу нам пружити подршку", рекао је Лукић.

Он је увјерен да Република Српска другог пута нема, јер се она у заједничким институцијама не може изборити за то, првенствено због тога што су страни актери успјели да подијеле домаће политичко ткиво као што су већ учинили 1997. године и вратили друштво уназад.

"Република Српска је једина творевина у којој Срби на тим просторима налазе своје јемство безбедности и опстанка и за њу треба учинити све. Политичка слога је сада потребнија готово него икада, јер садашњи моменат може да сруши све што је урађено у претходним временима", истакао је Лукић.

Пуних 27 година навршило се данас од када је у америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.

Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана