Лукач: Српска неће дозволити кампове за мигранте на свом подручју

Срна
Лукач: Српска неће дозволити кампове за мигранте на свом подручју

БАЊАЛУКА - Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је данас након састанка са министром безбједности у Савјету министара Селмом Цикотићем да је став Српске јасан да неће дозволити кампове за мигранте на подручју Републике Српске.

"Обезбиједићемо њихово безбједно и несметано кретање тамо гдје они желе. Наставићемо да помажемо Граничну полицију БиХ у чувању источне границе", рекао је Лукач новинарима у Бањалуци.

Он је додао да Министарство унутрашњих послова Српске ради на безбједности свих грађана на територији Српске и с тим циљем полиција Српске је ангажована на цијелој својој територији и ставља под контролу све мигранте који се ту појаве.

"Није се дешавало до сада да полиција Српске на било који начин малтретира мигранте или да им спречава или ограничава кретање који на то имају право у складу са законским прописима и у складу са Европском конвенцијом о заштити људских права да се крећу и иду куда желе", рекао је Лукач.

Он је нагласио да је полиција Српске од почетка године затекла више од 12.000 нелегалних миграната на својој територији и омугућила им је да прођу преко територије Српске, али истовремено није дозволила да чине било каква кривична дјерла која би угрозила грађане.

Лукач је рекао да тренутно 80 припадника МУП-а заједно са Граничном полицијом ради на заштити границе, углавном источне, према Србији и Црној Гори, када је ријеч о илегалним мигрантима.

Говорећи о сарадњи са Европолом, он је навео да споразум који су ратификовали Европски парламент и Парламентарна скупштина БиХ и на који је Предсједништво БиХ дало сагласност, има међународну снагу и да нико не може да мијења његову суштину и да га примјењује на било који начин.

Лукач је додао да Српска тражи да се споразум спроведе конако како је потписан, напомињући да се у њему наводи да је заједничка контакт тачка у коју треба да буду укључени припадници свих полицијских агенција у БиХ лоцирана у Министарству безбједности на адреси Трг БиХ број један.

"Желимо да се оствари сарадња са Европолом како би безбједност грађана била подигнута на виши ниво с циљем заштите њихових живота и имовине", истакао је Лукач.

Цикотић је рекао да је са Лукачем разговарао о мигрантској кризи, те да су се сагласили о начину њеног управљања и контроле боравка и кретања миграната на простору БиХ у смислу осигурања јавног реда и мира и грађана на читавој територији БиХ.

Он је додао да постоје одређене разлике, али да је далеко више сагласности о рјешавању ових питања.

Цикотић је рекао да је према подацима Службе за послове са странцима у БиХ евидентирано око 6.000 миграната и да се неколико стотина налази на путевима и разним локацијама које су изван контроле.

Према његовим ријечима, дневни прлив у посљедње двије седмице варира од 80 до 150 миграната.

Цикотић је нагласио да му је намјера да се спроведе споразум са Европолом тако да све полицијске агенције буду заступљене у правој мјери, јер је то важно за безбједност у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана