Лукач: Полицајцима додатна накнада од 10 одсто просјечне плате

Срна
Лукач: Полицајцима додатна накнада од 10 одсто просјечне плате

Бањалука - Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је да је Приједлогом закона о измјени и допуни Закона о платама запослених у МУП-у Српске предвиђено да полицијски службеници са средњом и вишом стручном спремом добију додатну накнаду од 10 одсто просјечне плате у МУП-у, остварене у протеклом мјесецу.

Образлажући у Народној скупштини овај приједлог закона који се данас разматра по хитном поступку, Лукач је рекао да су разлози за доношење овог акта, између осталог, безбједносна ситуација у Републици, недостатак полицијских службеника са средњом стручном спремом, те мигрантска криза.

Он је навео да су разлози за доношење овог законског акта и околности које траже максимално ангажовање полицијских службеника, те непостојање могућности да се велики број прековремених часова прерачуна у слободне дане или сате, нити да се за њих исплати накнада.

“Зато је неопходно повећати плату полицијским службеницима са средњом и вишом стручном спремом”, рекао је Лукач и изразио наду да ће посланици подржати овај приједлог закона.

Он је подсјетио да је Влада Српске у протеклом периоду радила на јачању капацитета МУП-а када је ријеч о материјално-техничком опремању кроз набавку специјализоване опреме, оружја, возила и униформе за припаднике полиције Српске, изградњу објеката, те улагањем у обуку полицијских службеника.

Лукач је навео да на основу важећег Закона о платама запослених у МУП-у плата полицијских службеника са средњом стручном спремом износи 833 КМ, што је испод просјека плата полицијских службеника у државама региона и у БиХ, а исти је случај са запосленим полицијским службеницима са вишом стручном спремом.

“У наведени износ урачунате су накнаде за тежину посла, природу посла и посебне услове рада, као и накнада за топли оброк и регрес”, истакао је Лукач.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана