Лукач: Још лица биће на удару полиције због убиства Башића

Срна
Архива
Foto: Д. Поздеровић/ГС | Архива

БАЊАЛУКА- Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач најавио је да ће на удару полиције бити још лица, међу којима су и припадници Министарства унутрашњих послова /МУП/, а у вези са убиством начелника Сектора криминалистичке полиције Полицијске управе Приједор Раденка Башића.

"Када је ријеч о убиству Башића, мислим да ту имамо чисту ситуацију да знамо и ко је наручилац", рекао је Лукач на конференцији за новинаре у Бањалуци након проширеног Колегијума министра.

Он је истакао да МУП наставља да чисти своје редове од свих који сарађују са криминалцима, те напоменуо да су недавно ухапшена двојица полицајаца због узимања мита у саобраћају.

"Највећу штету нам праве такви људи у нашим редовима који се не понашају у складу са законом и који су због материјалне користи злоупотријебили униформу и значку и ставили се на страну криминалаца, али бескомпромисно ћемо свакога казнити", поручио је Лукач.

Говорећи о раду МУП-а за шест мјесеци ове године, Лукач је навео да је МУП надлежним тужилаштвима поднио 2.753 извјештаја против 3.143 лица због основа сумње да су починила 3.200 кривичних дјела.

"Смањен је укупан број кривичних дјела за 225 или 6,6 одсто у односу на исти период 2021. године, а повећан је коефицијент укупне расвијетљености кривичних дјела", рекао је Лукач.

Он је навео да је број кривичних дјела општег криминалитета /2.639/ смањен за 230 кривичних дјела или осам одсто, уз повећање коефицијента укупне расвијетљености.

Евидентирана су 282 кривична дјела против живота и тијела, што је за 11,9 одсто више у односу на исти период лани, те су откривена 993 случаја злоупотребе дроге, што је за 4,5 одсто више него у упоредном периоду.

Откривено је 265 кривичних дјела привредног криминалитета, што је за 2,6 одсто мање него у упоредном периоду, као и 145 кривичних дјела са обиљежјем корупције.

Лукач је рекао да је до 50 одсто смањен број кривичних дјела у локалним заједницама у којима је полиција у оквиру пројекта "Безбједан град" успоставила систем видео-надзора јавних површина.

"Видео-надзор је постављен у 54 локалне заједнице с циљем превентивне заштите грађана и њихове имовине, али и ради борбе против криминала, тероризма и осталих облика нарушавања безбједности и јавног реда и мира", констатовао је Лукач.

Он је нагласио да на подручју Српске нема изражене мигранстке кризе и да је полиција евидентирала 479 миграната који су илегално прешли границу БиХ, што је за 88,1 одсто мање у односу на исти период 2021. године.

Директор Полиције Српске Синиша Кострешевић рекао је да је стање безбједности у Српској задовољавајуће и да је полиција испунила све задатке који су пред њу постављени.

Он је додао да полицију у овој години чекају још два изазовна догађаја – комеморација у Сребреници и окобарски општи избори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана