Лукач: Два полицијска службеника биће суспендована

Срна
Лукач: Два полицијска службеника биће суспендована

Бањалука - Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је да ће два полицијска службеника, против којих су подигнуте оптужнице због спречавања доказивања кривичног дјела у случају страдања Давида Драгичевић, бити суспендована након што Министарство унутрашњих послова /МУП/ добије оптужнице.

Коментаришући подизање оптужнице против ова два службеника МУП-а, Лукач је рекао да су сви запослени у МУП-у пунољетни, да имају своја овлаштења, права и обавезе и да одговарају за оно што раде.

Он је оцијенио да ова два полицијска службеника нису свјесно прикривали доказе, већ да је ријеч о немару и лошем односу према послу, што се није смјело десити.

"Сви су завршили школе, обучени су и они који направе пропуст морају да одговарају за то", рекао је Лукач на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Лукач је додао да све одговоре у вези са овим случајем и доказима треба тражити од тужилаштва које води истрагу.

"Наша Управа криминалистичке полиције, на челу са начелником, укључена је заједно са тужиоцем у истрагу и ради по налогу тужилаштва. Лично немам увид у оно што тужилаштво ради да бих вам могао причати о томе", рекао је Лукач.

Директор полиције Републике Српске Дарко Ћулум оцијенио је да је безбједносна ситуација у Српској и Бањалуци задовољавајућа, без обзира на одређене догађаје из протеклог периода.

Када је ријеч о убиствима, Ћулум је навео податак да је од 2011. године извршено 161 убиство, од којих је 52 по непознатом извршиоцу или 32,3 одсто.

"Од тог броја девет убистава је остало нерасвјетљено. Расвјетљеност убистава по непознатом извршиоцу за овај период износи 82,7 одсто", навео је Ћулум на конференцији за новинаре.

Он је додао да полиција интензивно ради на случајевима који су нерасвјетљени.

Говорећи о убиству Дамира Остојића које се догодило 6. септембра ове године у Бањалуци, Ћулум је рекао да полиција са тужилаштвом спроводи интензивну истрагу.

Он је навео да је пронађено возило за које се сумња да су користили извршиоци, а у којем се налазила и пушка која је изгорила.

"За возило је утврђено да је прије мјесец и по дана украдено на подручју федералног Сарајева", рекао је Ћулум.

Он је рекао да се може сматрати да је ријеч о неком криминалном обрачуну, те напоменуо да таквих случајева има и у окружењу, због чега одређена лица проналазе уточиште и у Српској.

"Имамо одређених информација да се један дио безбједносно интересантних лица налазе на подручју Републике Српске. Пратимо та лица", истакао је Ћулум.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана