Лукач: Безбједносна ситуација задовољавајућа

Срна
Лукач: Безбједносна ситуација задовољавајућа

БАЊАЛУКА- Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је да је безбједносна ситуација у Српској на задовољавајућем нивоу и да припадници Министарства унутрашњих послова /МУП/ у потпуности контролишу територију Српске.

"Полиција се до сада на задовољавајући начин изборила са мигрантском кризом што није случај у неким другим дијеловима БиХ и појединим земљама. У Републици Српској нема кампова за мигранте што је био став Владе Српске који се показао као исправан", рекао је Лукач синоћ за Алтернативну телевизију.

Он је истакао да МУП Српске под контролу ставља све групе миграната и не дозвољава да почине неко од кривичних и прекршајних дјела.

"Од почетка ове године мигранти нису починили више од 20 прекршајних и кривичних дјела у Српској, за разлику од Федерације БиХ /ФБиХ/ гдје дневно има толико дјела. Контролишемо ситуацију и наставићемо тако да радимо како би била сачувана безбједност грађана", рекао је Лукач.

Он је подсјетио да мигранти желе у ЕУ и тај пут иде Унско-санским кантоном.

"Унско-сански кантон има велики проблем због миграната којих у том кантону има пет до шест хиљада. Надамо се да ће српски повратници у село Липа бити заштићени и да их мигранти неће угрозити", рекао је Лукач.

Он је напоменуо да је Полиција Српске у овој години евидентирала више од 15.000 миграната.

"Жандармерија и Полиција Републике Српске са Граничном полицијом БиХ свакодневно раде на спречавању уласка миграната. Међутим, то је веома тешко и захтјевно јер је граница дуга, а терен брдско-планински", каже Лукач.

Он је нагласио да је реорганизација МУП-а довела до добрих резултата рада, а примјер јесте и смањен број разбојништава у овој години за 41 одсто у односу на прошлу годину.

"Имовинска кривична дјела смањена су за више од 11 одсто у односу на прошлу годину. Полиција ради квалитетно и ефикасно, иако увијек може боље. Зато школујемо полицајце, недавно смо њих 325 увели у систем, а ових дана креће нова генерација од 350 кадета", рекао је Лукач.

Он је напоменуо да је видео-надзор постављен с циљем унапређења безбједности грађана и да то раде све земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана