Лучић: Што прије расвијетлити рушење српских надгробних споменика у Горњој Маочи

Срна
Лучић: Што прије расвијетлити рушење српских надгробних споменика у Горњој Маочи

САРАЈЕВО - Министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Милош Лучић позвао је надлежне институције да што прије расвијетле случај рушења и скрнављења надгробних споменика на православном гробљу у Горњој Маочи код Брчког, као и све претходне у којима су починиоци скрнављења и рушења српских споменика и цркава остали некажњени.

"Осуђујем овакво насилничко и примитивно понашање. Рушење и скрнављење надгробних споменика на православном гробљу у Горњој Маочи код Брчког један је у низу инцидената ове врсте у посљедње вријеме, те као по неписаном правилу највише се скрнаве и руше православни гробови, па ни за мртве Србе нема мира", рекао је Лучић.

Он је истакао да саопштење полиције у којем наводе да им се обратило лице чији су иницијали И.К. из Горње Маоче, а које их је обавијестило да су надгробне споменике оштетила дјеца током игре, у најмању руку звучи неозбиљно, саопштено је из Министарства за људска права у Савјету министара.

"Откада и чија се то дјеца играју у гробљу и каква је то игра у којој се руше споменици? Каква су то дјеца која могу и имају снагу да поруше надгробне споменике? И зашто то лице које се јавило полицији није ниједном ријечју осудило овај чин, већ наводи да ће предузети неопходне радње на измирењу штете", истакао је Лучић.

Он је нагласио да је ово антицивилизацијски чин који вријеђа осјећања сваког нормалног човјека, без обзира ко су и колико су стари починиоци.

"Уколико су ово недјело учинила дјеца, онда је посебно поражавајуће ако они гаје и осјећају одбојност, па чак мржњу према свему што је другачије и није њихово. Срби су одавно напустили Горњу Маочу и остали су само њихови гробови као нијеми свједоци неког другог времена, не дирају никог и не би требало некоме да сметају", истакао је Лучић.

Он је напоменуо да скрнављење вјерских објеката и надгробних споменика шаље лошу поруку свима, јер указује да је суживот и помирење на испиту, а сваки нормалан човјек треба да живи тако да воли своје, а поштује туђе.

На православном гробљу у Горњим Фатовима у Маочи, општина Брчко, оштећено је шест надгробних споменика, саопштено је раније из Полиције Брчко дистрикта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана