Лучић: Обијање манастира Возућица само један у низу напада на имовину СПЦ у ФБиХ

Срна
Лучић: Обијање манастира Возућица само један у низу напада на имовину СПЦ у ФБиХ

САРАЈЕВО - Министар за људска права и избјеглице БиХ Милош Лучић осудио је обијање манастира Возућица у Возући код Завидовића, поручивши да напади на вјерске објекте не доприносе помирењу народа у БиХ и да повратницима не улијевају сигурност, посебно Србима који желе да се врате у ФБиХ.

Лучућ је апеловао да се пронађу починиоци и адекватно казне због гнусног чина насртаја на имовину Српске православне цркве (СПЦ), јер је, како је навео, сваки напад на вјерски објекат напад на народ и његову духовност.

Он је подсјетио да је манастир Возућа задужбина краља Драгутина Немањића из 14. вијека и да представља својеврсан споменик, те да је свједок историје на овим просторима.

- Ово је само један у низу инцидената у последње вријеме када су оскрнављени и опљачкани објекти СПЦ-а, као и имовина Срба у ФБиХ, а у многим случајевима починиоци никада нису откривени - истакао је Лучић.

Он је изразио наду да се овакви немили догађаји више неће поновити, саопштено је из Министарства за људска права и избјеглице.

Из Митрополије дабробосанске саопштено је да је приликом обијања средњовјековног православног манастира Возућица у Возући код Завидовића и манастирске продавнице причињена штета на улазним вратима ових објеката.

У саопштењу се наводи да већ дуго година није било напада на манастир Возућица, који врло радо посјећују многи Завидовићани, али и људи из других мјеста, дивећи се његовој љепоти, али и природи која га окружује.

- Већ дуги низ година није било напада на манастир и надали смо се да је ниво културе и разума, али и страхопоштовања према светињи на охрабрујућем нивоу. Надамо се да ће починиоци овог чина схватити да је напад на дом Божији борба са Богом, те да више никада неће овако поступати ако не желе добити по заслугама својим - истакли су из Митрополије.

У манастир Возућицу и манастирску продавницу, која је смјештена у објекту звоника, лопови су у суботу, 21. новебра, насилно ушли одваљивањем улазних врата.

- Овим је причињена материјална штета на улазним вратима. У припрати манастира вандали су преврнули цјеливајућу икону. Осим на вратима манастира и манастирског звоника, није причињена друга материјална штета - наведено је у саопштењу.

Из Митрополије су истакли да је о овом догађају истог дана обавијештена завидовићка полиција чији припадници су извршили увиђај и узели неопходне податке за покретање истраге о овом догађају.

У МУП-у Зеничко-добојског кантона раније је речено Срни да је манастир Возућица из 14. вијека у општини Завидовићи насилно проваљено, али ништа није однесено.

Врата су разваљена, али ништа није однесено из унутрашњости. Ријеч је о кривичном дјелу тешка крађа, кажу у полицији.

Мјештани су, како наводе у полицији, пријавили провалу у суботу у 14.10 часова. Полиција је одмах поступила по пријави, изашла на лице мјеста и обавила увиђај.

Мјештани су испричали Срни да су манастир Возућица из 14. вијека и црквена продавница у приземљу звоника непосредно уз храм обијени и да је то пријављено полицији.

- Просторија у звонику је обијена, а манастирска врата су разваљена. Нисмо смјели улазити унутра прије него што дође полиција - навели су мјештани.

Манастир Света Тројица - Возућица био је уништен након посљедњег рата и, након деветогодишње обнове, освештан 2015. године.

Задужбина је краља Драгутина Немањића из 14. вијека.

Овај манастир имао је важну улогу у очувању православља у овим крајевима, а доказ за то су српска села на лијевој обали ријеке Криваје, која су вијековима сачувана, све до етничког чишћења 1995. године.

Срби из Возуће су сурово прогнани у операцији Армије РБиХ "Ураган" која је трајала од 10. до 24. септембра 1995. године, а претходило јој је НАТО бомбардовање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана