Лучић: Министарство није учествовало у избору Колегијума директора

Срна
Лучић: Министарство није учествовало у избору Колегијума директора

САРАЈЕВО - Министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Милош Лучић изјавио је да Министарство ни на који начин није учествовало у избору новог Колегијума директора Института за тражење насталих лица БиХ, те да сматра да ништа неће бити промијењено у процесу тражења несталих лица српске националности.

Лучић је у изјави Срни појаснио да је Институт независно тијело и да је Управни одбор у јулу расписао јавни оглас за избор новог Колегијума директора.

- Током недавног састанка да представницима удружења и породица несталих у Бањалуци информисан сам да се и даље трага за 1.650 Срба, а да је за 12 година рада Института пронађено само 260 несталих. Породице су незадовољне радом Института, као и његовим руководством - рекао је Лучић.

Он је нагласио да су на том састанку удружење и породице тражили да се Институт расформира и врате канцеларије које су раније функционисале и биле много ефикасније у процесу тражења несталих.

Лучић сматра да се ништа неће промијенити, без обзира ко је на мјесту бошњачког члана у Колегијуму директора Института.

- Био то Амор Машовић или неко други, очигледно је да ће се то наставити као што је било и до сада - истакао је Лучић.

Он каже да је на састанку са удружењима и породицама несталих у Бањалуци информисан да Институт за тражење несталих БиХ са њима слабо сарађује.

- Деси се случај да буде пронађено неко лице и да је потребна ДНК анализа, али да због лошег приступа, или нечег другог, породице уопште неће да се пријаве. Представницима Института сам сугерисао да прво контактирају удружења јер њихови представници су у сталном контакту са породицама несталих и мислим да ће им они лакше прићи и објаснити шта је потребно да се уради - указао је Лучић.

Управни одбор Института за нестала лица БиХ одлучио је да ће нови Колегијум директора Института сачињавати Никола Перишић, Марко Јуришић и Мујо Хаџиомеровић, потврдио је Срни предсједник Управног одбора Института Петар Шикман.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана